Novosti detalj - 29. dani

Govori glasnije!
Drama
Autorski projekt Bobe Jelčića

80 minuta, bez pauze

Govori glasnije!

Govori glasnije, novi autorski projekt hvaljenog kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića, progovara o tome što se događa kada žena iz BiH dolazi u jednu zagrebačku obitelj tražeći pomoć i donoseći sa sobom miris rata. 

Govori glasnije!

Za koga ima mjesta u srcima nas, običnih ljudi? 

“O čemu se radi? Kolotečinu prosječne zagrebačke obitelji neočekivano uzurpira Branka, žena od 56 godina, koja 25 godina ne može naći posao. Ona dolazi iz Bosne i Hercegovine u hrvatsku metropolu, zemlju koja je članica EU-a i zbog toga, naravno, razvijena i uspješna, s nadom da će pronaći sreću. Taj njen dolazak posluži kao okidač za razvoj odnosa između supruge i supruga, njihovog sina i njegove kolegice te susjeda, ali i platforma za razotkrivanje mnogih društvenih i osobnih problema i odnosa. Čuje se glas Doris Dragović, koja sentimentalno pjeva 'Zemljo moja', spominju se Šeks, Pupovac, Kolinda, Vučić i neki drugi političari, a kako priča odmiče, razotkriva se sve više društvenog smeća i na sceni se ogoljuje sav otužni balast Balkana i sve prikrivene gospodarske i socijalne slabosti nekog društva.“ Nina Ožegović (T-portal) 

 

 

"Autorski projekt Bobe Jelčića Govori glasnije! predstava je koja preispituje ono drukčije, socijalnu i političku stigmatizaciju, nemogućnost uklapanja, devijantnost, modernu percepciju svijeta slabosti, traženja, dehumanizacije invertirajući dramske osobe i njihove odnose, kao i godine glumaca, očeva i sinova, majki i kćeri, roditelja. Posebnosti redateljske ideje i stvaranja predstave nadograđuju se osobnostima glumaca koji bez čvrstoga teksta, naizglednim slučajnostima stvaraju tkivo predstave koje uranja u našu svakodnevicu i dodiruje gledateljsku percepciju. Publika reagira spontano, kao gledalište performansa, preispituje, kritična je, odlučuje, komentira, a kazalište ovakva tipa nalikuje dokumentarnome filmu koji pretapanjem, rezovima i kadriranjem stvara posebne vizure stvarnosti. Spremnost glumaca na sudjelovanje u naoko fluidnijoj teksturi impresivna je."
Mira Muhoberac, izbornica 29. Marulićevih dana

Autor i redatelj

Bobo Jelčić

Kostimografkinja

Ana Paulić

Scenograf

Miljenko Sekulić

Odabir glazbe

Bobo Jelčić

Asistentica redatelja

Nancy Abdel Sakhi

Igraju

Nikša Butijer, Jadranka Đokić, Vilim Matula, Nina Erak Svrtan, Petra Svrtan, Damir Poljičak, Marko Makovičić