Novosti detalj - 28. dani

Vrzino kolo
Drama
Joza Ivakić

90 minuta s pauzom

Vrzino kolo

Ljubavna komedija hrvatskog književnika, kazališnog i filmskog redatelja Joze Ivakića etnografski obrađuje nekoliko segmenata građanskog života između svjetskih ratova.

Vrzino kolo

Identitet prostora afirmira se građanskim elementima kulturne baštine Vinkovaca kao što su ; jezik, glazba, kostim, životne navike, društvene vrijednosti,vjerovanja. Pisac gradi svijet drame   kroz moralnu poruku o temeljnim društvenim odnosima kroz teme ljubavi, braka, suodnosa materijalnih i duhovnih načela. Svevremenski suodnosi propituju se suvremenim teatarskim jezikom kako bi priča svojom aktualnošću ostvarila davno piščevo htijenje i zaljubljenost u temeljne vrijednosti života u vinkovačkoj varoši.

 „Vrzino kolo u kojem se sve događa,  je kolo u kojem svatko želi biti glavni, svatko vuče na svoju stranu i stvara se metež. Muško – ženska tema bit će interesantna dokle god bude muškaraca i žena, a osobito dokle god bude muškaraca koji kao mala djeca vole uzeti igračku s kojom se netko drugi igra. U predstavi se najviše bavimo emocijama i njih želimo prenijeti publici, kako bi  činila ono što želi, što voli i da stane iza sebe, bude ponosna. Ljepota Ivakićevog  „Vrzinog kola“ je i u tome što s jedne strane donosi pučku tradiciju, a to su ljubavni odnosi, ljubavni zapleti, ljepota govora, glazbe, a s druge strane dva su čina napisana kao vodvilj, po kazališnim normama koje su bile u tom trenutku aktualne i moderne. Ivakić spaja najbolje od velikog kazališta i tradicijskog pučkog teatra.“ kaže redatelj Janković.

Redateljsko vodstvo

Vjekoslav Janković

Kostimografija, scenografija, video projekcije

Saša Došen

Glazba

Igor Valeri

Koreograf

Danijel Šota

Scenski pokret

Petra Blašković

Harmonika

Andrej Pezić

Snimatelj

Davor Šarić

Igraju:

Ženskar Jotina

Ivan Ćaćić

Puštenica Julka

Matea Marušić

Namiguša Kata

Katarina Baban

Matori Tutjo

Denis Brižić

Kočoperni Čiko

Hrvoje Seršić

Ofrkuša Ljubica

Selena Andrić

Stari Rogonja

Goran Smoljanović

Konobarica

Katarina Krištić

Harmonikaš / grabancijaš

Vladimir Andrić

Pomoćni harmonikaš / grabancijaš

Zorko Bagić

Varošani i plesači

Folklorni ansambl Lisinski, Vinkovci