Novosti detalj - 28. dani

Tesla Anonimus
Drama
Filip Šovagović

80 minuta, bez pauze

Tesla Anonimus

"...ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim" - Filip Šovagović

Tesla Anonimus

Pišući o predstavi Tesla Anonimus autor teksta i redatelj bilježi: "Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji i čovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, pokušat ću rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad ovog nevjerojatnog izumitelja. Razmišljajući o posljedicama Teslinog rada te o utjecaju njegovih otkrića na svijest ljudi i razvoj društva, ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim. Hoću reći, izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, e upravo su ti njegovi izumi, htio on to ili ne, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata, čudnih likova koji pod egidom – "napredak" – ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima. Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio 'za sebe', ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena."

 

Iz kritika:

"Ima nečeg iskonskog, iz zore ljudskog roda, u magiji koju donosi kazališna umjetnost Filipa Šovagovića. "Tesla Anonimus" kazališni je događaj godine. Takva sinestezija glasova, igre svjetla i tame, glumačkih tijela, pokreta, glazbe, tišine i dramske napetosti, dugo nije viđena u našem teatru. Ovoliko precizno, nekonvencionalno, rekao bih i kulerski a opet sofisticirano i nježno, kako režira Filip Šovagović, ne može trenutačno nitko u Zagrebu. Sve je u Šovagovića pomaknuto a čvrsto, odgođeno a točno, skromno a jako. Čista umjetnost. (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

"Impresivno je što Šovagović od Tesle ne radi kult. Točnije je reći da mu pristupa kao kolegi darovitom djetetu, sa svim implikacijama suvremene psihologije, koja tvrdi da je darovitima jednako teško u sustavu preživljavanja kao i hendikepiranima, budući da i oni koji misle previše i oni koji misle premalo podjednako silno nerviraju dominantni mutež prosječnosti. (…) Izvrstan odabir Marka Petrića za naslovnu ulogu Tesle otvara prema publici usredotočeno i posvećeno lice mladog zanesenjaka čije se najjače konvulzije zbivaju na spomen novih ideja. Njegova brata Daneta i kasnije Teslu igra vehementni i topli Andrej Dojkić, par omrznutih Teslinih "tetki" s pravom mjerom pomaknutih nijansi ironijske bravuroznosti izvode Antonija Stanišić Šperanda i Natalija Đorđević, dok Teslinu majku i niz fatalnih žena igra Tara Rosandić, ujedno ulazeći u pjevačke numere. (…) Neočekivano visoku mjeru izazivačke zaigranosti, humora i tamne burleske doseže Đorđe Kukuljica kao Teslin tata, poslovni suradnik i Hitler." (Nataša Govedić, Novi list)

"Šovagović nam poručuje da je Nikola Tesla shvatio da "strujom" dovodi novac u samo nekoliko džepova i da je zato velik dio njegova rada nestao zajedno s njim. Je li u pravu? Nemoguće je reći, ali uvjerljiv jest." (Bojana Radović, Večernji list)

Koncept

Filip Šovagović

Scenografkinja

Veronika Radman

Kostimografkinja

Marita Ćopo

Autor videa

Ivan Marušić Klif

Glazba

Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa

Oblikovatelj svjetla

Zdravko Stolnik

Asistentica kostimografkinje

Dora Šintić

Autor fotografija

Ante Delač

Vizualni identitet predstave

Vanja Cuculić / Studio Cuculić

igraju:

Nikola Tesla

Marko Petrić

Dane Tesla, Thomas Alva Edison, George S. Patton

Andrej Dojkić

Alka Tesla, Ann Lizzie Gillespie, Mileva Einstein

Antonija Stanišić Šperanda

Bakha Tesla, Lucy Dissie, Natalie Alcatraz von Buckingham

Natalija Đorđević

Georgina Mandić Tesla, Olga Fox, Mister Krupp, Mileva Einstein 2

Tara Rosandić

Milutin Tesla, Prof. Melchior Bukowski, George Westinhouse, Adolf Hitler

Đorđe Kukuljica

Sviraju

Fadil Abdulov Fafa, Filip Šovagović