Novosti detalj - 28. dani

Tko pjeva zlo ne misli
Drama
Vjekoslav Majer - Krešo Golik - Rene Medvešek

110 minuta, bez pauze

Tko pjeva zlo ne misli

Inspiriran scenarijem Kreše Golika za jedan od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije, nastalom na temelju Dnevnika maloga Perice Vjekoslava Majera iz 1942., Rene Medvešek režirao je kazališni potpourri koji rekonstruira izumirući dobri duh Zagreba.

Tko pjeva zlo ne misli

Ova predstava slijedi europsku kazališnu praksu koja kultne filmove tretira kao kulturno blago kako bi nadahnula nove generacije gledatelja. Radnja se događa na Gornjemu gradu između dva svjetska rata, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostima, od ispunjavanja činovničkih obaveza, preko posjeta kavanama do odlaska na izlete. Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica, poremetit će dolazak šarmantnoga neženje gospona Fulira. Službenik Franjo neuspješno pokušava dokazati svojoj ženi da je pametniji i sposobniji nego što zapravo jest. Skriva da je kukavica koja se ne usuđuje od šefa zatražiti sat slobodnog vremena, žali za propuštenim jer je želio postati avijatičar, voli popiti, i stalno se poziva na građanske norme. Ana Šafranek vene u braku s muškarcem, koji i ne primjećuje kako se gospon Fulir udvara njegovoj ženi. Anine moralne ograde polako popuštaju pred šaputanjima gospona Fulira, koji će biti razotkriven i na koncu prisljen oženiti brbljivu tetu Minu.

Priču o svakodnevnici poznatih i omiljenih lica, koja se okupljaju oko stola kao središnjeg mjesta građanskog života, u Medvešekovoj scensko-glazbenoj priči obogaćuje program u špajzcimer smještenog radio-aparata. To tehnološko čudo prodire kroz zidove i grije ozračje zagrebačkih domova. Kako piše prvi kroničar zagrebačkog radija Rudolf Habeduš Katedralis: možemo slutiti što se događalo kad su u grički nebosklon prodrli do tada ti sasvim nepoznati došljaci – uljezi, a možda i osvajači: radio valovi. Taj verglec bez drota, poput nevidljiva gosta zabavlja, obavještava, podučava, razgaljuje, umiruje, tješi, a katkad obmanjuje i plaši svoje slušatelje.

Redatelj

Rene Medvešek

Dramaturginja

Nina Bajsić

Scenografkinja

Tanja Lacko

Kostimografkinja

Doris Kristić

Glazbeni suradnici

Matija Antolić, Nenad Kovačić

Oblikovatelj svjetla

Aleksandar Čavlek

Scenski pokret

Pravdan Devlahović

Asistentica redatelja

Hana Zrnčić Dim

Savjetnik za arhivsku građu

Dinko Čutura

Suradnik za popularnu glazbu

Ivan Justin

igraju:

Ana Šafranek

Zrinka Cvitešić

Franjo Šafranek

Dušan Bućan

Gospon Fulir

Krešimir Mikić

Teta Mina

Ivana Boban

Gospon Ivo

Ivan Colarić

Munda

Ivan Glowatzky

Gospon Bajs

Dušan Gojić

Karuzo

Nikša Kušelj

Gospodična Mandl

Dora Lipovčan

Gospođa Božena

Vanja Matujec

Mademoiselle Branka

Iva Mihalić

Gospođa Bajs

Vlasta Ramljak

Teta Marijana

Barbara Vicković

Gospon Varićak

Silvio Vovk

Teta Beta

Mirta Zečević

Glazbenici

 

klavir

Ivan Colarić

ukelele

Matija Antolić

violina

Jeremija Bundalo

harmonika

Stjepan Vuger

kontrabas

Vinko Vujec