Novosti detalj - 28. dani

Mirna Bosna
Drama
Boris Lalić

90 minuta, bez pauze

Mirna Bosna

Mirna Bosna pričom o dvije socijalno ugrožene porodice koje se spajaju u jednu da bi preživjeli, na način na koji se preživljavalo u ratu, propituje mir u kojem danas živi Bosna i Hercegovina .

Mirna Bosna

Predstava Mirna Bosna prikazuje odmetanje dvije male bosanskohercegovačke porodice u smjeru kriminalne organizacije. Izmučene siromaštvom i okoštale u uvjerenju da im niko sa strane neće pomoći, one odlučuju iskoristiti svoju društvenu nevidljivost za bavljenje unosnim poslom trgovine narkoticima. Sa još uvijek ne u potpunosti propalim Rizom kao vođom, penzionerkama Šapkom i Aleksandrom kao radnicama, te jurodivim Bokijem kao pokrićem za njihov mali biznis, njih četvero su spremni uraditi sve što treba kako bi jednom zauvijek pobjegli od bijede.

Drugim riječima, predstava „Mirna Bosna“ prikazuje ono što se ovih dana krije iza sintagme „najtvrđa Bosna“, direktno i bez ikakvih poređenja i drugih pjesničkih ukrasa. Obilje komike koje se pri tome isporučuje možda neće biti smiješno na onaj veseli način, kakvim naši ljudi vole da se smiju i kad kontaju i kad ne kontaju fazon, ali će zato ovaj put ljubitelji slanih šala i smijeha kroz suze doći na svoje.

Boris Lalić

Režija i izbor glazbe

Saša Peševski

Dramaturg

Vedran Fajković

Kostimografkinja i scenografkinja

Adisa Vatreš – Selimović

Inspicijent

Senad Bešić

Producent

Emir Hadžihafizbegović

Igraju:

Rizo Solić

Feđa Štukan

Aleksa Aleksić

Gordana Boban

Šapka Solić

Vanesa Glođo

Boki Aleksić

Davor Golubović