34. MD

Cure
Drama
Kolektiv Igralke & Tjaša Črnigoj

60 minuta bez pauze

Cure

Koprodukcija Umjetničke organizacije Kolektiv Igralke, HNK-a Ivana pl. Zajca i Zavoda VIDNE
Partneri: Slovensko mladinsko gledališče i MASKA Ljubljana

Predstava nije primjerena za mlađe od 14 godina.

HVALA
Bakama Emici, Veri, Dragici, Viktoriji i teti Eugeniji, mamama Mirandi, Dajni, Danijeli i Editi.
Djevojkama koje su anonimno sudjelovale na radionicama i djevojkama koje su prisutne na video projekcijama.
Hvala za pomoć pri istraživanju Maši Magzan, Jasenki Grujić i Aleksandru Štulhoferu.
Hvala Viti Tijan čiji je članak “Moje tijelo, moje vlasništvo” (časopis Kult Prve riječke hrvatske gimnazije, 2021.-2022.) bio inspiracija za ovu predstavu.

Cure

Dokumentarna predstava Cure nastala je prema ispovijestima žena triju generacija: izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina.

Cure se bave temama odrastanja, prvih seksualnih iskustava i spolnog odgoja nekoliko generacija žena. Otvaraju pitanja što različitim generacijama znači “izgubiti nevinost”, koliko ih je bilo strah neželjene trudnoće i kakvu su podršku imale u svojem otkrivanju spolnosti. Kroz intimno iskopavanje obiteljskih povijesti, autorice i izvođačice susreću i sram i užitak i šutnju, svejednako nudeći poziv na razgovor o stvarima o kojima inače ne pričamo. 

Predstava Cure kroz osobne priče žena ocrtava promjenu vremena i društveno-političkih sistema. U Hrvatskoj su danas reproduktivna i spolna prava žena ozbiljno ugrožena i nameće se pitanje kamo idemo, hoće li odrastanje budućih generacija biti sve sličnije odrastanju naših baka?

Kolektiv Igralke čine četiri prijateljice i diplomantice studija Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički: Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić. Ove profesionalne glumice imaju pozadinu završenih fakulteta socijalne antropologije i menadžmenta u kulturi, komparativne književnosti i rusistike te logopedije, a samostalno provode vlastite projekte kao autorice i producentice. Godine 2019. predstavljaju se s edukativnom dječjom Plastikom fantastikom u režiji Alise Debelić, a nakon Bakica (2020.) kao najznačajnija predstava uslijedila je Crna vuna (2022.). Ta dokumentarna predstava nastala je u suradnji s korisnicima Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe "Oaza" koji u predstavi i nastupaju, suradnica za režiju bila je Olja Lozica, a autor naslovne pjesme Damir Urban. Predstava Crna vuna je u 2023. g.  nominirana za nagradu za humanizam u kazalištu "Baščovjek."

Autorice

Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol, Tijana Todorović, Vanda Velagić

Redateljica i dramaturginja

Tjaša Črnigoj

Suautorica koncepta i scenografije, kostimografkinja

Tijana Todorović

Scenograf

Ivan Botički

Autorica videa

Mara Prpić

Oblikovanje svjetla

Marin Lukanović i Tjaša Črnigoj

Tehnički voditelj predstave

Marin Lukanović

DJ na predstavi i inspicijent

Marin Butorac

Autorica ilustracije

Tanja Blašković

Igraju

Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol, Vanda Velagić