EasyDNNNews

Umri ženski
Drama
Marina Vujčić

105 minuta

Umri ženski

Drama autorice Marine Vujčić u adaptaciji Dore Delbianco i režiji Rajka Minkovića.

 

 

 

Umri ženski

"Osobne drame tinjaju u čovjeku, one su tihe, izvana nevidljive, prigušene stidom zbog osjećaja neuspjeha. Proživljavamo ih u tišini, često nasamo jer neke od njih ni s najbližima nećemo podijeliti" Marina Vujčić

Ovaj bogati tekst ugledne i nagrađivane spisateljice Marine Vujčić sazdan od mnoštva snažnih ženskih glasova u svom je pomalo paradoksalnom podnaslovu nazvan ˝tihom dramom.˝ Taj izraz nipošto ne utišava temperament ili emocionalna stanja svojih protagonistica već označava svu dubinu tinjajućih drama koje eruptivno izbijaju na površinu onda kada ih najmanje očekujemo. Ipak, pojednostavljeno bi bilo tvrditi da je ovdje riječ o ženskoj drami, iako ih autorica bez sumnje postavlja u prvi plan: žene i njihove muškarce, odnose koje stvaraju i prekidaju, potragu za točno onom ljubavlju kakvu su i same spremne dati, kao i nikad završenu, nemoguću potragu za srećom, tim društvenim konstruktom koji nam maše odnekud iz daljine.

U ovoj arhetipskoj priči tri sestre utiru svoj ljubavni put kroz bol, razočaranja i vječnu sjenku svoje majke. U toj paleti zbivanja nailazimo na vezu s mnogo mlađim muškarcem prepunu kompromisa, na onu ljubavničku i tajanstvenu, na vezu s čovjekom kojeg nema te na odnos u kojem mnogo jača partnerica oprašta sve mane svojem umjetniku u usponu dok u žrtvovanju za njegov uspjeh polako, ali sigurno zauvijek gubi dijelove sebe. Ove će se priče o potrazi za bliskošću, životne i prepoznatljive, zacijelo urezati u emotivnu mapu vašeg sjećanja.

Umri ženski duhovita je i pronicljiva predstava u kojoj se intimna sfera pojedinca lakoćom prenosi na scenu, stvarajući zaplete i emocije preuzete iz svakodnevice, a vješto obogaćene fikcionalnim ruhom. Uz lepršavu glumačku igru, neizbježan splet humora i boli te kazališno poigravanje sa žanrom, ovaj komad garantira vam upliv u zamršene ljubavne priče protkane smijehom.

Autorica teksta

Marina Vujčić

Autori adaptacije

Dora Delbianco, Rajko Minković

Redatelj

Rajko Minković

Scenografkinja

Irena Kraljić

Kostimografkinja

Vedrana Rapić

Oblikovatelj svjetla

Aleksandar Mondecar

Autor pjesme “Sjaj što izdaje”

Darko Rundek

Autor video

Rajko Minković

Animacija

Dino Krpan

Autor fotografija

Ivan Posavec

Igraju

Barbara

Nina Erak - Svrtan

Valerija

Iskra Jirsak

Emilija

Mia Anočić - Valentić

Patricija

 Ines Bojanić

Marta

Anita Matić Delić

Fabijan

Nikša Butijer

Gregor

Damir Poljičak

Vladimir

Luka Petrušić