Novosti / Objavljeno: 11/25/2017

Zbog bolesti izmijenjeni protagonisti premijerne izvedbe opere Moć sudbine

Zbog bolesti izmijenjeni protagonisti premijerne izvedbe opere Moć sudbine

U premijernoj izvedbi Verdijeve opere Moć sudbine zbog akutnog zdravstvenog stanja neće, kao što je bilo najavljeno, nastupiti tenor Zoran Todorovich i basbariton Giorgio Surian. U ulogama Don Alvara i Don Carla zamijenit će ih Xavier Moreno i Elia Fabbian. Premijera će biti održana u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u najavljenom terminu, u subotu 25. studenog s početkom u 19:30. Izvedbom će ravnati maestro Ivo Lipanović, a redatelj je Dražen Siriščević.

Tenor Xavier Moreno koji će tumačiti ulogu Don Alvara tijekom posljednjih pet goodina pjevao je glavne tenorske uloge u renomiranim svjetskim opernim kućama, doživjevši priznanja kritičara. Pjevanje, klavir i zborsko dirigiranje diplomirao  je s najvišim ocjenama na Conservatori Superior del Liceu u rodnoj Barceloni. Istaknuti posljednji projekti u kojima je sudjelovao su uloge: Cavaradossi u Toski u Teatro Solis u Montevideu, Pinkerton u Madama Butterfly u Operi u Leipzigu, Cassio u Otellu u Teatro Real u Madridu. Ulogu Don Alvara u operi Moć sudbine pjevao je nedavno u Staatstheater Hannover.

Bariton Elia Fabbian rodom je iz Castelfranca u Venetu, Italija. Studij pjevanja i klavira započeo je u ranoj dobi. Debitiravši u dobi od 17 godina, bio je proglašen Najboljim mladim baritonom na natjecanju Tito Gobbi. Svoj širok baritonski repertoar pjevao je u opernim kućama kao što su milanska Scala, San Carlo u Napulju, La Fenice u Veneciji, Operi u Haifi, Kielu, Toulonu i brojnim drugim. Ulogu Don Carla di Vargasa u Moći sudbine pjevao je nedavno u opernoj kući u Macerati.

Ostali protagonisti u Moći sudbine su: Daniela Schillaci u ulozi Leonore,  nacionalni operni prvak Ivica Čikeš kao Otac Gvardijan, te u ulozi proročice Preziosille prvakinja splitske Opere Terezija Kusanović, uz ostale soliste, Zbor, Orkestar i Balet HNK Split.