Novosti / Objavljeno: 11/6/2017

Ulaznice za baletni spektakl Orašar u prodaji od 7. studenog

Ulaznice za baletni spektakl Orašar u prodaji od 7. studenog

Ulaznice za izvedbe baleta Orašar Petra Iljiča Čajkovskog u Hrvatskom narodnom kazalištu Split bit će u prodaji u utorak 7. studenog na blagajni Kazališta te u internetskoj prodaji. Balet splitskog HNK najizvođeniji bijeli balet na svijetu prikazat će osam puta tijekom prosinca, a prva je izvedba na programu na dan sv. Nikole 6. prosinca s početkom u 19:30h

Balet HNK Split i ove će godine Orašara igrati u koreografiji Waczlawa Orlykowskog koju je na splitsku scenu prenijela Božica Lisak, Orkestar splitskog kazališta svirat će pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, a u glavnim će se ulogama izmjenjivati solisti Baleta HNK Split: Monica Dinoni, Eva Karpilovska i Hazuki Tanase u ulozi Klare; ulogu Princa tumačit će Artjom Žusov, Ivan Boiko i Aaron Kok (debitant u ovoj ulozi), dok će Vilu Šećera utjeloviti Irina Čaban, Hazuki Tanase i Eva Karpilovska. U ovoj raskošnoj produkciji s više od 130 plesača na sceni sudjeluje cijeli ansambl Baleta zajedno s mladim plesačima iz Baletnoga studija.

Baletna bajka o božićnom snu djevojčice Klare Petra Iljiča Čajkovskog zasigurno je najomiljeniji i najizvođeniji naslov klasičnog baletnog repertoara. Radnja Orašara započinje na Badnju večer. Djeca se vesele poklonima, a djevojčica Klara dobiva lutka Orašara, koji umije lomiti prave orahe. Djeca odlaze na počinak i tada započinje čarobni svijet dječjeg sna. Orašar i božićni bor čudesno rastu, Klara svoju igračku spašava od opake vojske miševa, Orašar se potom pretvara u prekrasnog princa koji Klaru vodi na dvor svog oca, Kralja slatkiša gdje priređuje veličanstvenu svečanost.

Orašar je praizveden u Marijinskom teatru u St. Petersburbu 1892, a kao osnova libreta poslužilo je djelo njemačkog romantičkog pisca E. T. A. Hoffmana Orašar i Kralj miševa. Priča o fantastičnom i bajkovitom snu djevojčice Klare na božićnu večer već 121 godinu upravo u ovo adventsko doba u brojnim kazalištima širom svijeta uveseljava publiku svih uzrasta. Jer, kako je zapisao Waczlaw Orlykowsky „odrasli prepoznaju u njemu čar romantika, djeca uživaju u bajci kojoj je junakinja i sama dijete koje živi, igra se i sanjari među drugom djecom.“ Riječi su to koreografa koji je Orašara na scenu HNK u Zagrebu premijerno postavio 1970. Tu su antologijsku režiju i koreografiju od tada na našim kazališnim pozornicama više puta obnavljali razni koreografi, pa je ona tako postala svojevrsnim klasikom hrvatskog baleta.

Nakon izvedbe 6. prosinca sljedeće su na rasporedu 7, 8, 9, 11, 15, 16. i 19. prosinca. cijena ulaznica je 70, 90, 120 i 140 kuna, ovisno o kategoriji sjedala.