Novosti / Objavljeno: 2/28/2019

Posljednja izvedba Derviša.. u sezoni

Posljednja izvedba Derviša.. u sezoni

Na velikoj sceni HNK Split u subotu 2. ožujka po posljednji put u ovoj sezoni Balet splitskog nacionalnog kazališta izvest će hvaljenu predstavu Derviš i smrt. Koreografski je to uradak Igora Kirova po izvornoj glazbi Gorana Bojčevskog i po libretu Saše Dimoskog a po motivima istoimenog romana Meše Selimovića.

Premijerno izveden u kolovozu 2017. na 63. Splitskom ljetu Derviš... je svoj scenski život nastavio na pozornici splitskog HNK u sklopu kazališne sezone. Hvaljena od kritike i omiljen kod publike predstava je na prošlogodišnim Dubrovačkim ljetnim igrama bila prva predstava splitskog Baleta koja je gostovala na tom uglednom festivalu, a po sudu mnogih bila i najbolja predstava viđena na 69.Dubrovačkih ljetnih igara.

Naslovnu ulogu derviša Ahmeda Nurudina kao gost tumači nacionalni baletni prvak Tomislav Petranović. Glavna dramaturška intervencija libretista Dimoskog u tkivo Selimovićevog romana uvođenje je lika Nurudinove duše kojeg tumači solistica splitskog Baleta Ajla Kadrić. Dinamična predstava, bogata koreografskim elementima i gusta u smislu znakovnog sustava prožeta je meditativnom glazbom makedonskog skladatelja i klarinetista Gorana Bojčevskog, glazbenika podjednako zaljubljenog u klasičnu glazbu kao i u jazz.

U solističkim ulogama, osim spomenutih protagonista Tomislava Petranovića i Asje Kadrić, nastupaju još i: Salvatore Cerulli, Romulus Dimache, Aaron Kok, Remus Dimache, Irina Čaban Bilandžić, Ivan Boiko, Askhatbek Yusupzhanov, Mario Buličići Uroš Škaper.