Novosti / Objavljeno: 5/5/2023

Irena Parlov debitira kao Mila Gojsalića

Irena Parlov debitira kao Mila Gojsalića

Mezzosopranistica Irena Parlov debitirat će u ulozi Mile Gojsalića u istoimenoj operi Jakova Gotovca na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Splitu subotu 6. svibnja. Treća je to izvedba glazbeno-povijesne drame o legendarnoj junakinji koja je život žrtvovala za slobodu rodnih Poljica. Solistima, orkestrom i zborom splitskog HNK ravnat će maestro Ivo Lipanović, a operu je režirao Ozren Prohić. Izvedba započinje u 20h.

Pored Irene Parlov u glavnoj i naslovnoj ulozi, protagonisti su još solisti bas Ivica Šarić u ulozi poljičkog kneza Ivana Milina oca Ivana Gojsalića, tenor Stjepana Franetovića kao Milin vjerenik Petar Kulišić, nacionalni prvak bas Ivica Čikeš u ulozi Mehmet Topan-paše, te Marko Lasić, Božo Župić, Goran Velić, Vinko Maroević, Lovre Gujinović, Špiro Boban, Joško Tranfić, Vlatko Belas, Matej Predojević Petrić i ostali solisti Zbor i Balet splitske Opere kao i glumac Filip Radoš u prologu predstave.

Jedna od tri velike hrvatske junačke opere sa zapaženim je uspjehom premijerno izvedena 2. svibnja. Mila Gojsalića temelji se na povijesnim događajima iz XVII. stoljeća, kad su se stanovnici Poljica, kneževine koja se nekoliko stotina godina prostirala između Splita i Omiša, povukli u brda pred turskom najezdom. Naslovna junakinja Mila, kći kneza Ivana, prividno pristaje postati žena turskog vojskovođe te se kao narodna junakinja žrtvuje, bacivši goruću baklju u barut u samom središtu turske vojske.

Mezzosopranistica Irena Parlov pjevanje je diplomirala na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Hvaljena zbog "moćnog i dobro vibriranog glasa, s probijajućim visokim tonovima i toplim tonom", Irena Parlov pjevačica je s bogatim mezzosopranskim repertoarom, ulogama poput Amneris u Verdijevoj Aidi; Dalila u Samson i Dalila Saint-Säensa; Ulrica u Verdijevom Krabuljnom plesu; Carmen u istoimenoj Bizetovoj operi; Azucena i Maddalena u Verdijevim operama Trubadur i Rigoletto; Suzuki u Madama Butterfly Puccinija; Romeo u Capuleti i Montecchi i Adalgisa u Normi Bellinija;  Varvara u Janačekovoj Katja Kabanova; Doma u Gotovčevoj Ero s onoga svijeta, kao i u drugim opernim naslovima koje uloge ostvaruje u HNK Split, na Splitskom ljetu, HNK u Zagrebuu, SNG u Ljubljani i Mariboru, HNK u Osijeku, francuskoj Opera de Rennes, opernim kućama u Češkoj, njemačkom Erfurtu i drugim europskim opernim kazalištima.