Novosti / Objavljeno: 3/16/2018

Premijera Čehovljeva Višnjika

Premijera Čehovljeva Višnjika

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će, u subotu 17. ožujka, izvesti dramu Višnjik Antona Pavloviča Čehova u režiji Aleksandra Ogarjova. Glavne uloge u, po mnogima, najvećem Čehovljevu dramskom komadu, tumače nacionalna prvakinja Ksenija Prohaska, Nikša Arčanin, Mijo Jurišić, Elvis Bošnjak, Anastasija Jankovska, Ana Marija Veselčić i Nenad Srdelić.

Anton Pavlovič Čehov vjerojatno je najutjecajniji dramatičar kazališta od početka 20. stoljeća pa sve do danas, a Višnjik je prekrasan primjer njegova stila. Mješavina je to komedije i tragedije, forma koja izbjegava melodramu smještajući najuzbudljivije događaje van scene, s detaljnom karakterizacijom likova zbog koje je igrati Čehova san svakog glumca. U posljednjih deset godina ovo je peti susret redatelja Aleksandra Ogarjova s dramskim ansamblom i publikom Hrvatskog narodnog kazališta Split, u kojem će, nakon Ćelave pjevačice, Zločina i kazne, Hamleta i Mletačkog trgovca, ovaj ruski redatelj na splitsku scenu postaviti još jedno nezaobilazno djelo svjetske literature i kazališta.

Još od praizvedbe komada u Moskovskom umjetničkom akademskom kazalištu u siječnju 1904. živa je dilema izražena u neslaganju autora s redateljskim postupkom još jedne velike figure ruskog i svjetskog kazališta Stanislavskog koji je, kao redatelj prve izvedbe Višnjika, komad postavio kao tragediju, dok je Čehov inzistirao na tome kako je o napisao farsu. Svoje viđenje tog, često spominjanog problema Aleksandar Ogarjov ovako je izrazio: „Meni se čini da je u pitanju tragedija s mnogo komičnih elemenata, s puno humora. Ili, preciznije, djelo ne nosi u sebi toliko tragike koliko tjeskobe, tuge zbog gubitka. Svakako mi nije najvažnije prepričati siže koji je općepoznat - višnjik je prezadužen i bit će prodan - nego ukazati na to da svi mi, svaka generacija, uvijek gubimo sebe, neki svoj višnjik, neku svoju staru ljepotu. I otud tjeskoba koja se osjeća u komadu.

Ulogu grofice Ranjevske tumači Ksenija Prohaska, njena kći Anja i pokćerka Varja bit će Ana Marija Veselčić i Anastasija Jankovska, ulogu njezinog brata Gajeva tumačit će Elvis Bošnjak, sobarica Dunjaša je Katarina Romac, trgovac Lopahin Nikša Arčanin, Trofimov je Mijo Jurišić, a u ostalim ulogama nastupaju Nenad Srdelić, Filip Radoš, Tajana Jovanović, Pere Eranović, Davor Pavić, te plesači Nonna Čičinina, Jolanda Ercegović, Dmitrij Rodikov i Lev Šapošnikov. Predstava se igra u prijevodu Vladimira Gerića, a autorski tim osim redatelja Ogarjova čine još i scenografkinja, kostimografkinja i autorica videa Vera Martinova, asistent kostimografkinje Mladen Radovniković, koreograf Lev Šapošnikov, glazbena suradnica Tetjana Borščagivska, snimatelj i montažer videa Rino Barbir, te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Tomislav Luetić. Prve reprizne izvedbe nakon premijere 17. ožujka na programu su 19, 20. i 21. ožujka.