Novosti / Objavljeno: 2/23/2019

Kušnja naša svagdašnja

Kušnja naša svagdašnja

U novom prijevodu koji potpisuju Nenni Delmestre i Elvis Bošnjak, redateljica i dramaturg predstave, Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će 23. veljače izvesti dramu Kušnja. Kod nas poznatija kao Vještice iz Salema Millerova drama, jedno od temeljnih djela američke dramaturgije 20. stoljeća, tematizira suđenje „vješticama“ koje se odvijalo u gradu Salemu u Massachusettsu krajem sedamnaestog stoljeća. Kroz taj povijesni događaj autor je hrabro progovorio o makartističkoj antikomunističkoj histeriji koja je obuzela Sjedinjene Američke Države u vrijeme nastanka drame početkom pedesetih godina prošlog stoljeća.

U ulozi Rebecce Nurse nastupit će nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak čiji je to povratak na scenu nakon pet godina. Ostali protagonisti su Elvis Bošnjak u ulozi Johna Proctora, Snježana Sinovčić Šiškov, Katarina Romac, Mijo Jurišić, Trpimir Jurkić, Marjan Nejašmić Banić, Aneta Gotovac, Nenad Srdelić,Tajana Jovanović, Filip Radoš, Nikša Arčanin, Zorana Kačić Čatipović, Mia Čotić, Luka Čerjan, Ana Uršula Najev, Slavena Verić, Katarina Nikšić, Aneta Grabovac, Filipa Dora Ćapeta i Ana Babić.

„Veličina ovog teksta, koji ima epske dimenzije, jest upravo u tome što se od 1952. kada je napisan, pa do danas, uvijek preklapao sa svakodnevicom svijeta u kojem živimo. Ljudima je uvijek najlakše manipulirati strahom koji proizvodi histeriju“ kaže redateljica Delmestre. A Elvis Bošnjak, dramaturg, ujedno i tumač središnjeg dramskog lika Johna Proctora koji rađe žrtvuje svoj život nego da lažnim svjedočenjem optuži druge, kaže: „Kroz događaje koji su 1692. razorili puritansku zajednicu u gradiću Salemu, u američkom Massachusettsu, Miller govori o eri makartizma u Americi pedesetih godina dvadesetog stoljeća, o dobu antikomunističke histerije u kojem su prijatelji prokazivali prijatelje. Danas i uvijek, ova priča važna je koliko je važan sam život. Ona ne treba ni vrijeme ni mjesto. Svako društvo ima svoje histerije. Ako i ne sagore sve oko sebe kao bešćutni plamen, uvijek prijeteći tinjaju. Pod zastavama veličanstvenih principa spremne su spržiti naše najveće blago - slobodu. Millerova Kušnja događa se uvijek i svugdje. Ponekad i ponegdje ona je velika, epska, jer uvijek postoji mjesto na ovoj zbunjenoj lopti gdje netko u ime Boga ubija tog istog Boga, u ime države ubija građanina, u ime čovjekoljublja unižava čovjeka. Na drugim mjestima, u takozvanom civiliziranom svijetu, sva ova pitanja i dalje kušaju čovjeka svaki dan, držeći se krhkih niti njegovih izbora. I zato je izbor zbog kojeg je devetnaest ljudi izgubilo svoje živote 1692. godine tako velik.“

Osim redateljice Delmestre i dramaturga Bošnjaka autorski tim čine još i: jezična savjetnica Jagoda Granić, scenografkinja, asistentica redateljice i autorica izbora glazbe Lina Vengoechea, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin, koreografkinja Zrinka Lukčec Kiko, te oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Petar Ivanišević.

Premijera je na programu u subotu 23. veljače s početkom u 20h, a prve reprizne izvedbe su 25. i 27. veljače, te 4. ožujka.