Novosti / Objavljeno: 12/15/2018

Kroćenje goropadnice i Ivan Plazibat laureati 33. Gavellinih večeri

Kroćenje goropadnice i Ivan Plazibat laureati 33. Gavellinih večeri

Predstava Hrvatskog narodnog kazališta Split Kroćenje goropadnice najbolja je predstava, a njezin redatelj Ivan Plazibat najbolji je redatelj sinoć završenih 33. Gavellinih večeri. Predstava se, po riječima prosudbenog povjerenstva "izdvojila svojom maštom, humorom, oštroumnošću i energijom", dok "Plazibatova režija rastvara i oslobađa kreaciju glumaca, nije hermetična te odiše suvremenošću u odabiru teatarskih sredstava".

Shakespearovo Kroćenje goropadnice nakon premijere na matičnoj sceni HNK Split tako je trijumfiralo i u drugom svom festivalskom nastupu, nakon što je prije mjesec dana mlada glumica Ana Marija Veselčić dobila nagradu Ardalion za najbolju epizodnu ulogu na 23. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu. Predstava je pobijedila u konkurenciji kazališnih kuća iz Rijeke, Ljubljane, Beograda, Zadra i Zagreba. Prosudbeno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: Branka Cvitković, glumica, nacionalna prvakinja; Marina Pejnović, kazališna redateljica; i Dino Pešut, pisac i dramaturg.

Trijumf HNK Split na Gavellinim večerima dolazi nakon nedavnih sedam Nagrada hrvatskog glumišta čime je splitska nacionalna kazališna kuća bilo najnagrađivanije kazalište na ovogodišnoj dodjeli najuglednijih hrvatskih kazališnih priznanja, što je ujedno i najveći uspjeh splitskog kazališta od kad Nagrade hrvatskog glumišta postoje..

Kada se tome pribroje nominacije za medijsku nagradu Zlatni Studio 2019. gdje je Orestija nominirana za najbolju kazališnu predstavu, Ksenija Prohaska za najbolju kazališnu ulogu, a Snježana Sinovčić Šiškov u kategoriji najbolje filmske glumice HNK Split završava kalendarsku godinu s naramkom najvrjednijih nagrada i nominacijama za još neke početkom sljedeće godine.

Obrazloženja prosudbenog povjerenstva 33. Gavellinih večeri za nagrade Kroćenju goropadnice i Ivanu Plazibatu.