Novosti / Objavljeno: 4/17/2018

Antonija Teskera i Mate Akrap debitiraju kao Đula i Marko u Eri

Antonija Teskera i Mate Akrap debitiraju kao Đula i Marko u Eri

U predstojećim izvedbama opere Ero s onoga svijeta 18. i 20. travnja u ulozi Đule debitirat će solistica Opere HNK Split sopranistica Antonija Teskera u ulozi Đule, bas Mate Akrap će 20. travnja po prvi put biti gazda Marko, a 20. travnja kao dirigent u jednoj opernoj izvedbi debitirat će maestro Jure Bučević.

Antonija Teskera će, nakon istaknutih nastupa posljednjih godina: kao Floramye  u  Tijardovićevoj opereti Mala Floramye, Venzila u Atlantidi Mirka Krstičevića, Liù u Puccinijevoj Turandot, Svećenice u Verdijevoj Aidi, Jelene u Zajčevoj operi Nikola Šubić Zrinjski, te  Micaële u Bizetovoj Carmen... svom repertoaru dodati i ulogu Đule u našoj najpopularnijoj operi.

Bas Mate Akrap, dobro je poznat splitskoj opernoj publici istaknutim nastupima u opernim naslovima kao što su. između ostalog, Moć sudbine (uloga Otac gvardijan), Seviljski brijač (Fiorello), Atlantida, legenda o Dan'zoru (Dadanikane), Carmen (Zuniga), Turandot (Mandarin).

Jure Bučević dugogodišnji je violinist Orkestra HNK Split, a 2017. diplomirao je dirigiranje  na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi profesora Ognjena Bomoštara. Predstojeće ravnanje izvedbom Ere s onoga svijeta njegov je magistarski rad.

Opera ero s onoga svijeta u režiji Krešimira Dolenčića premijerno je u HNK Split izvedena 2001. godine. Izvedba 18. travnja započinje u 19 sati, a ona 20. travnja u 17. Prvom će izvedbom ravnati maestro Hari Zlodre, naslovnu ulogu tumači tenor Miljenko Đuran, a osim spomenutih debitanata kao solisti nastupit će Ivica Čikeš, Terezija Kusanović, Ljubomir Puškarić, Tea Požgaj uz Zbor i Orkestar HNK Split. Kolo će plesati Plesači veterani KUDŽ Filip Dević (18. 4), te Plesači KUDa Jedinstvo (20. 4).