Novosti Objavljeno: 13.3.2024.

Otvorene prijave za radionicu dramskog pisanja

Otvorene prijave za radionicu dramskog pisanja

Otvorene su prijave za radionicu dramskog pisanja koja će se održati tijekom 34. Marulićevih dana. Ovogodišnje izdanje vodit će dramatičarka, dramaturginja i kazališna redateljica Vedrana Klepica. Radionica će se održati tijekom trajanja Festivala od 19. do 23. travnja, a prijaviti se mogu ljubitelji kazališta bez značajnog spisateljskog iskustva, ali i autori s iskustvom koji žele usavršiti svoje vještine.

Zainteresirani mogu prijave poslati na email adresu drama@hnk-split.hr s naznakom "Za dramsku radionicu." Krajnji rok za prijavu je 12. travnja. Prijavi je potrebno priložiti kratki životopis i sinopsis za dramski tekst na kojem se želi raditi, ili jednu raspisanu dramsku scenu, po izboru samih polaznika. Cilj radionice je dolazak do zaokruženih dramskih tekstova. 

Radionica se održava po sedmi put, a do sada ju je pohađalo preko 30 polaznika i polaznica, potpuno različitih profila, životnih iskustava, stupnjeva obrazovanja, sigurnosti u vlastitu umjetničku kvalitetu, a onda, dakako, i različitih razmišljanja o tome što bi dramski tekst zapravo trebao biti.

Vedrana Klepica djeluje kao dramska spisateljica, dramaturginja i redateljice. Drame su joj izvođene u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Njemačkoj, Australiji i Argentini, te su prevedene na šest različitih jezika. Sudjelovala je na nekim od najbitnijih festivala za dramske i kazališne autore te surađivala na više međunarodnih razvojnih projekata. Dosad izvedene drame uključuju J.A.T.O, Radio Kundera, To Fuck Because We Want To, Tragična Smrt Ekonomskog Analitičara, Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak tvorničkog postrojenja, Moby play, Bijeli bubrezi, Naš odgoj, Instructions For Understanding Multiannual Plants, Lepa Brena Project, Posljednje obraćanje usamljene gitare glazbenika i poduzetnika Miroslava Škore iz turbulentne godine predizborne izolacije, Keinberg itd.