EasyDNNNews

Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika
Ostalo
Predstavljanje knjige Nataše Govedić

Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika

SLOBODAN ULAZ

Oscar Wilde izlazi iz zatvora petnaesta je knjiga ugledne hrvatske kritičarke Nataše Govedić iz područja humanistike, posvećena kritici kao metodi. 

Predstavljaju: autorica Nataša Govedić, urednica Ivana Slunjski i dramatičar Tomislav Zajec.

Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika

Uspostavljajući relacije sa stvaralaštvom Oscara Wildea, koji kritiku razumijeva neodvojivom od svakoga stvaranja, kao metodologiju umjetnosti, kao što je to postavio u tekstu Kritičar kao umjetnik (1891), knjiga Nataše Govedić promišlja kritiku i kao umjetnost i kao način razmatranja umjetnosti. Kritika je prije svega shvaćena kao dijalog između različitih stvaralačkih i recepcijskih grupacija jer nam kritičko mišljenje i mišljenje kritike kao dijaloški proces raskrčuju put iz raznih oblika zatočenosti, ograđenosti i isključivanja.

Ponekad nam treba i nekoliko godina odmaka da “dostignemo” djelo koje smo oblikovali. Djelo definitivno nastaje iz kritičke kompetencije umjetnika, ali onda nadmašuje svoja ishodišta i traži nove kritičke jezike. Rekla bih da ih traži i od svojih autora, ne samo od zajednice kojoj se obraća. Kao da umjetnost stalno teži stanju veće kritičnosti.

Nataša Govedić


To je knjiga koja zadivljuje autorskom erudicijom. - Sibila Petlevski

Umjetnost nikad nije u onome što, jer kad bi bila u onome što, top liste bile bi dovoljne. Ona je uvijek u kako.
U slučaju Nataše Govedić dobra kritika je istodobno i istraživanje i slušanje, kreacija i (re)kreacija, i znanje i novost,
i umješnost i igra. -
Evelina Rudan