EasyDNNNews

Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2021.
Ostalo
Predstavljanje dramskog zbornika

Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2021.

SLOBODAN ULAZ

Dramski zbornik Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2021. sadrži šest dramskih djela nagrađenih na natječaju Ministarstva kulture Republike Hrvatske “Marin Držić” za 2021. godinu. Zbornik predstavljaju Tomislav Zajec, Marina Vujčić i Jasen Boko.

Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2021.

Drama Kamo se ide kad se odlazi Nikoline Rafaj zrela je, vješto napisana drama koja govori o ljudima neodlučnima oko toga koje je njihovo mjesto u svijetu. Monika Herceg nam donosi dramu Mama, smijemo li danas umrijeti nadahnutu aktualnom problematikom migracija stanovništva prouzročenih ratovima i teškim životnim uvjetima. Kroz nekoliko pripovjednih linija koje se isprepleću u nelinearnom slaganju vremena Tomislav Zajec u drami Nestajanje gradi dramsku napetost postupno razotkrivajući istinu o strašnom zločinu koji je počinjen nad Markom, šestogodišnjim dječakom oštećena sluha.  

Daleko je Kandahar Anite Čeko kompleksna je obiteljska drama koja tematizira (ne)premostivosti jazova, nesuglasja i šumova u komunikaciji. Drama Studen Sudnjeg dana Hrvoja Kovačevića aktualna je, vješto i dinamično napisana drama s elementima političko-kriminalističkog trilera. Iznoseći priču o smrti djevojke Jeanne, u drami Crna kutija za kraj svijeta Ivana Sajko bespoštedno identificira i secira društvene nejednakosti i klasne razlike između dvaju svjetova i načina mišljenja koje u Crnoj kutiji otjelovljuju siromašni stanari nebodera s jedne i bogati stanari vila s druge strane jezera.