EasyDNNNews

Tako nam Bog pomogao
Drama
Hrvoje Korbar po motivima knjige 'Summa atheologiae' Borisa Dežulovića

100 min, predstava se igra bez pauze

Tako nam Bog pomogao

Predstava Tako nam Bog pomogao nastala je po Summa atheologiae Borisa Dežulovića, ukoričenoj zbirci novinskih kolumni. Redatelj i dramaturg Hrvoje Korbar, u suradnji s autorskim timom i zainteresiranom glumačkom podjelom, u višemjesečnoj pripremi tražio je i našao način kako od šarolikog žurnalističkog materijala oblikovati punokrvnu teatarsku strukturu.

Tako nam Bog pomogao

Mnogo je bijesa i ljutnje u Dežulovićevim tekstovima, mnogo je pitanja, ali i mnogo dobrog humora, pa čak i simpatija prema vjeri; toj, kako kaže pisac, najrazumljivijoj od svih čovjekovih slabosti. Ključ za čitanje SummeAtheologiaepronašao sam u posljednjem tekstu u zbirci, svojevrsnoj (ne)vjerničkoj autobiografiji autora pod naslovom Ja, Bog i moja baba Kata. Svatko od nas vjerojatno je imao nekog djeda ili baku, oca ili majku, kojima je bilo od iznimne važnosti da, baš kao i oni, budemo aktivni članovi Katoličke crkve, primimo sve sakramente, redovito pohađamo vjeronauk i sudjelujemo u drugim župnim aktivnostima. 

Moja (ne)vjernička autobiografija zvala bi se, recimo, Ja, Bog i moj tata Branko, i mnogo je tu pomiješanih osjećaja. Vjerojatno je zbog toga protagonist ove predstave jedna obitelj – Otac, Sin i Majka, koji su daleko od idealizirane, mitološke slike svete obitelji. Oni su nam, u svojim trzavicama, prilično nalik (na sliku svoju stvori čovjeka, zar ne?) i podsjećaju nas da naše nesreće, suprotno slavnoj Tolstojevoj rečenici, i nisu tako ekskluzivne.

Hrvoje Korbar

Redatelj i dramaturg

Hrvoje Korbar

Scenografkinja i kostimografkinja

Katarina Perić

Skladatelji

Matko Botić i ansambl predstave

Oblikovatelj svjetla

Elvis Butković               

igraju:

Stipe Jelaska, Stipe Radoja, Donat Zeko