33.MD Novosti-Detalj

Novosti Objavljeno: 6.4.2023.

Radionica dramskog pisanja i ove godine na Marulićevim danima

Radionica dramskog pisanja i ove godine na Marulićevim danima

I na ovogodišnjem festivalu hrvatske drame 33. Marulićevi dani održat će se radionica dramskog pisanja pod vodstvom dramatičara, romanopisca, pjesnika i scenarista Tomislava Zajeca. Radionica će se održavati tijekom trajanja Festivala od 21. do 28. travnja a prijaviti se mogu ljubitelji kazališta bez značajnog spisateljskog iskustva ali i autori s iskustvom koji žele usavršiti svoje vještine.

Zainteresirani mogu prijave poslati na mail adrese drama@hnk-split.hr ili tomislavzajec@outlook.com, s naznakom „Za dramsku radionicu“. Krajnji rok za prijavu je 12. travnja. Prijavi je potrebno priložiti kratki životopis i sinopsis za dramski tekst na kojem se želi raditi, ili jednu raspisanu dramsku scenu, po izboru samih polaznika. Cilj radionice je dolazak do zaokruženih dramskih tekstova. „Rad se sastoji od prikupljanja materijala, njegovu konkretnu provjeru kroz zajedničku analizu te početak strukturiranog usustavljivanja dramske forme, pri čemu se naglasak uvijek stavlja na prepoznavanje mogućnosti i potreba svakog polaznika u svim etapama rada. Upravo takve različite potrebe prilikom stvaranja otvaraju i različite pristupe samim tekstovima. Zbog toga je radionica zamišljena tako da u svom većem dijelu nudi zajedničku refleksiju o svim tekstovima koji nastaju na radionici, kako bi prije svega došlo do dodatnog poticanja motivacije za rad na vlastitim tekstovima kroz aktivno promišljanje tuđih“, kaže voditelj radionice, nagrađivani dramatičar Tomislav Zajec.

Radionica se održava po šesti put a do sada ju je pohađalo dvadeset i troje polaznica i polaznika, potpuno različitih profila, životnih iskustava, stupnjeva obrazovanja, sigurnosti u vlastitu umjetničku kvalitetu, a onda, dakako, i različitih razmišljanja o tome što bi dramski tekst zapravo trebao biti. „Bez obzira na dosadašnje iskustvo polaznika početna želja za pisanjem, kao i pristup samom radu uvijek su bili na vrlo visokoj razini što je sasvim sigurno i posljedica blizine samog Festivala“, kaže Zajec.  Također, značajan je broj tekstova nastalih na radionici prepoznat i od šire javnosti, objavljen u časopisima i on-line izdanjima, a svakako moramo spomenuti i da su čak četiri drame razvijane na radionici nagrađene i našom najvažnijom nagradom za neobjavljenu dramu Marin Držić: drama zaivanaradica@gmail.com Anje Pletikosa, Daleko je Kandahar Anite Čeko, Druga Katje Grcić te drama Ostanak Hane Konse.