33.MD Novosti-Detalj

Novosti Objavljeno: 21.3.2023.

Davor Špišić laureat nagrade Marin Držić

Davor Špišić laureat nagrade Marin Držić

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske objavilo je imena dobitnika nagrade Marin Držić za novi dramski tekst za 2022. godinu. Prvu je nagradu dobio Davor Špišić za svoju dramu Žena himna. Nagrade će biti svečano dodijeljene na otvaranju 33. Marulićevih dana u HNK Split 21. travnja. Čestitamo nagrađenima!

Na Javni poziv za Nagradu za dramsko djelo „Marin Držić” za 2022. godinu pristigla su 64 dramska teksta, a nagrađeni su autori najboljih djela čije će postavljanje na kazališnu scenu podržati Ministarstvo kulture i medija, kao što je podržalo i sve dosadašnje kazališne produkcije nagrađenih dramskih tekstova.

 
Stručno povjerenstvo u sastavu: Jasen Boko (predsjednik), Doris Šarić Kukuljica i dr. sc. Martina Petranović provelo je postupak razmatranja dramskih tekstova, prijavljenih pod šiframa.

Na sastanku održanom 10. ožujka 2023. jednoglasnim odlukama nagrađeno je šest dramskih djela, a za čitanje se preporučuju još tri drame.


I.  NAGRADA
Davor Špišić: „Žena himna“
 
II. NAGRADU ravnopravno dijele:
Edi Matić:  „Vulnera urbis, vulnera orbis (Rane grada, rane svijeta) “
Espi Tomičić: „Ples na broju 60“
 
III. NAGRADU ravnopravno dijele:
Katja Grcić: „Druga“
Hana Konsa: „Ostanak“
Ana Maras Harmander: „Nemaš samo ti ekskluzivu na patnju“
 
Povjerenstvo je također donijelo odluku o preporuci za tri dramska djela:
„Šuplje kosti“ Vlaste Golub, „Ubili smo djecu“ Nade Kaurin Knežević i „Ona moja“ Sare Kopecki.
 

Nagrada za dramsko djelo „Marin Držić“ dodjeljuje se u svrhu poticanja suvremenog hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva, a ovogodišnjim će dobitnicima biti uručena na svečanom otvorenju Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“ 21. travnja 2023. u Hrvatskom narodnom kazalištu Split.

Kratke recenzije nagrađenih djela mogu se pronaći u Obrazloženju za Nagradu za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2022.