33.MD Novosti-Detalj

Novosti Objavljeno: 23.4.2023.

Monodrama Franz Tomislava Zajeca i Plodna voda Marine Vujčić na 33. Marulićevim danima

Monodrama Franz Tomislava Zajeca i Plodna voda Marine Vujčić na 33. Marulićevim danima

U ponedjeljak 24. travnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Split na programu 33. Marulićevih dana dvije su predstave. U Gradskom kazalištu lutaka s početkom u 18 sati Teatar &TD iz Zagreba izvest će dramu Franz Tomislava Zajeca a u HNK Split u 20:30 ansambl zagrebačkog HNK dramu Marine Vujčić Plodna voda.

Franz, monodrama nagrađivanog hrvatskog dramatičara, višestrukog dobitnika nagrade Marul i Marin Držić Tomislava Zajeca, u izvedbi glumca Dade Čosića a u režiji Renea Medvešeka, bavi se sudbinom Franza Jägerstättera (1907. – 1943.). Po svemu običnog obiteljskog čovjeka Drugi svjetski rat zatiče na njegovoj njivi u austrijskom St. Radegundu. Nakon što je na početku 1943. godine kod novačenja u Oružane snage Njemačke iznio prigovor savjesti te odbio pod oružjem služiti nacionalsocijalizmu, započinje njegova po svemu iznimna životna priča. Franzov šestomjesečni boravak u austrijskim pa njemačkim zatvorima obilježen je otporom i borbom za istinu, vjeru i ljubav, bez kojih Franz nije mogao zamisliti svoj život. Na isti način nije želio izbjeći ni smrtnu kaznu, koja je izvršena osobito okrutnom egzekucijom pod giljotinom u berlinskom zatvoru Brandenburg Havel 1943. godine.

Životna priča Franza Jaegerstattera neodjeljiva je od vremena u kojem je nastala i režima pod kojim je završena, ali istovremeno svojom dubokom humanosti potpuno nadilazi i vrijeme i mjesto svojeg odigravanja.  Predstava „Franz“ u tom se smislu naslanja na biografske podatke iz života Franza Jägerstättera, kao i na pisma te druge zapise kojima je nastojao obrazložiti svoju moralnu i ljudsku poziciju, u borbi  za vlastita uvjerenja, a s velikim osjećajem poniznosti pred samim životom

Predstava Plodna voda Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu praizvedba je dramskog teksta Marine Vujčić, nagrađivane hrvatske spisateljice i dramatičarke. Osnovna tema prvonagrađene drame na natječaju Marin Držić za 2020. je majčinstvo. Radnja je smještena u močvarni krajolik u kojemu vlada izrazit i konstantan pritisak zaduženih za sprovođenje natalitetne politike, u distopijsku situaciju po mnogočemu sličnu novim trendovima u suvremenim društvima. Drama „vješto balansira između atmosfere napetosti i simboličkih i poetskih motiva vode kao začetka i močvare kao kraja života“, naglašeno je u obrazloženju nagrade Marin Držić. Predstavu je režirala Nenni Delmestre a uloge tumače: Jadranka Đokić, Igor Kovač, Ana Begić, Luka Dragić, Iva Jerković, Luca Anić, Ivan Colarić, Goran Grgić, Mirta Zečević, Alen Šalinović, Silvio Vovk, Filip Vidović, Jelena Otašević Babić, Tesa Litvan, Dora Lipovčan, Gloria Dubelj, Iva Šimić Šakoronja, Ivana Boban i Marin Stević

U poluilegalnoj klinici za očuvanje trudnoće, izoliranoj od ostatka svijeta susreću se osobe vrlo različitih želja i ideja o intimnu ispunjenju, sreći i smislu života. U središtu događanja su dvije žene; Nora, koja ne želi imati dijete jer smatra kako bi joj rođenje bebe poremetilo život i uvjetovalo gubitak autonomije, i Eva, kojoj život bez djeteta nema nikakva smisla pa pokušava realizirati svoju želju jednim poprilično neuobičajenim rješenjem. Treća žena, Flora, žrtva je nasilja koje nad njom provodi njezin partner, dok je četvrta zatočena sve dok ne prođe termin za nasilni prekid trudnoće. Muški likovi različito reagiraju na probleme svojih partnerica, pokušavajući ostvariti ili nametnuti svoje želje i stavove. Brz ritam i vješto balansiranje između atmosfere napetosti na rubu trilera i poetskih scena punih simbola čine ovaj tekst vrlo zanimljivim i intrigantnim.