33.MD Novosti-Detalj

Novosti Objavljeno: 28.4.2023.

55 kvadrata najbolja predstava 33. Marulićevih dana a Semafor najbolji novi festivalski dramski tekst

55 kvadrata najbolja predstava 33. Marulićevih dana a Semafor najbolji novi festivalski dramski tekst

Najbolja predstava u cjelini 33. Marulićevih dana je 55 kvadrata Ivane Vuković splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, najbolji novi festivalski dramski tekst je Semafor Petre Cicvarić a najbolje ocijenjena predstava od strane publike Tako nam Bog pomogao splitskog kazališta PlayDrama.  

O nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: Zrinka Turalija, Anastasija Jankovska, Perica Martinović, Tomislav Čadež i Damir Šarac. Nagrade su dobili:

 • Nagrada Marul za predstavu u cjelini
  55  kvadrata Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.
  Obrazloženje: Obitelj koja predstavlja metonimiju grada, a taj grad metonimiju Mediterana, sugestivna je dramska glazba. 55 kvadrata jest lirska kronika grada s buketom autentičnih likova koji se bore s vlastitim slabostima.       
 • Marul za suvremeni dramski tekst festivalske predstave
  Petra Cicvarić za dramu „Semafor“ u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac
  Obrazloženje: Petra Cicvarić napisala je dramaturški zahtjevan, uzbudljiv tekst iz domaće svakodnevice čiji je protagonist dječak s poremećajem u spektru autizma. Drama nadrasta edukativni okvir, vješto zahvaća u osjetljivu temu i privlači humorom.
 • Marul za dramaturgiju predstave
  Romanu Nikoliću, Olji Lozici, Aniti Matić Delić i Frani Maškoviću za zajednički rad u gradnji likova i dramaturgije predstave  „Na dnu oceana postoje neki svjetovi“ u režiji Romana Nikolića i produkciji Umjetničke organizacije Arterarij, Zagreb.
  Ovaj autorski projekt počiva na izvanrednoj suradnji cijele umjetničke ekipe koja intimu jedne bračne veze iznosi toliko neposredno da se gledatelju čini kako je posrijedi njegova vlastita intima. Istodobno, predstava je umjetnički dorađena i zapravo nimalo ne ovisi o improvizaciji. 
 • Marul za režiju
  Marijan Nečak za režiju predstave „Kabaret Kaspar“ Tene Štivičić u produkciji  Drame Slovenskog narodnog gledališča, Ljubljana.
  Režija pomalo apstraktnog teksta koji je predstavljen kao svojevrsni mjuzikl u izvedbi nadahnutih glumaca. Čvrst tempo, izvrsna sinergija scene, kostima, svjetla i glazbe čine ovu predstavu suverenom u izričaju i snažnu u dojmu. 
 • Maruli za glumačko ostvarenje
  Arijana Čulina za ulogu Fani u predstavi „55 kvadrata“ Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata Hrvatskog narodnog kazališta Split
  Arijana Čulina dala je portret mediteranske žene s mnogo nijansi, nenametljivo, ne žureći k publici, s dramskom dubinom i nepatvorenim humorom.
  Stipe Radoja za ulogu Boga u predstavi Tako nam Bog pomogao Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara i produkciji Kazališta Playdrama iz Splita.
  Stipe Radoja oduševljava energijom, komikom i sugestivnošću igrajući Boga, kao dakako patrijarhalnog, ali i dobroćudnog Dalmatinca u najboljim godina.
 • Nagrada Marul za najbolje umjetničko ostvarenje
  Frane Mašković i Anita Matić Delić za vrhunsku glumačku suigru u predstavi Na dnu oceana postoje neki svjetovi, autorski projekt u režiji Romana Nikolića i produkciji Umjetničke organizacije Arterarij

Nagrada dnevnog lista Slobodna Dalmacija, medijskog pokrovitelja 33. Marulićevih dana, za glumačko ostvarenje ide u ruke glumca Stipe Jelaske za ulogu anđela Gabrijela u predstavi Tako nam Bog pomogao prema motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara i izvedbi Kazališta PlayDrama iz Splita

„Stipe Jelaska maestralno je odigrao anđela Gabrijela. Njegov lik s lakoćom prelazi iz pomoćnika i obiteljskog odvjetnika u menadžera i PR-a Svete obitelji, a uz minimum scenskih i kostimografskih rekvizita i vještom promjenom scenskog govora i cjelokupne pojavnosti utjelovljuje i lik blažene Djevice Marije“, piše u obrazloženju žirija čitatelja Slobodne Dalmacije koji je radio u sastavu: Petar Mileta, Dražena Domazet, Mirel Vrgoč, Željka Zorica i Domagoj Lindinger.

Publika 33. Marulićevih dana ocjenjivala je viđene predstave ocjenama od 1 do 5. Najviši prosjek od čak 4,94 dobila je predstava splitskog kazališta PlayDrama Tako nam Bog pomogao prema motivima knjige Summa atheologiae Borisa Dežulovića u režiji Hrvoja Korbara.

Kroz program svečanosti zatvaranja i dodjele nagrada vodit će glumac, dramski prvak HNK Split Mijo Jurišić. Nagrade Marul će slavodobitnicima uručiti članica Ocjenjivačkog suda Zrinka Turalija, nagradu Slobodne Dalmacije uručit će Ivo Bonković, zamjenik glavne urednice Slobodne Dalmacije a nagradu za od publike najbolje ocijenjenu predstavu dodijelit će jedna od najvjernijih gledateljica HNK Split Nataša Gerbus.

Slavodobitnicima će biti uručene skulpture Marul akademskog kipara Kažimira Hraste a dobitnik nagrade Slobodne Dalmacije dobit će skulpturu Luda likovne umjetnice Nives Čičin-Šain.