33.MD Novosti-Detalj

Novosti Objavljeno: 19.4.2023.

33. Marulićevi dani - 11 hrvatskih drama o velikim i malim, intimnim ratovim

33. Marulićevi dani - 11 hrvatskih drama o velikim i malim, intimnim ratovim

U Hrvatskom narodnom kazalištu Split predstavljen je program 33. Marulićevih dana. 33. izdanje Festivala hrvatske drame održat će se u Splitu od 21. do 28. travnja u organizaciji HNK Split a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Predviđena je izvedba 18 programa. Pored 11 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade po izboru kazališne kritičarke i novinarke Kim Cuculić, bit će odigrana jedna van konkurencije zadnjeg festivalskog dana a u tzv. popratnom programu održat će se književne promocije, čitanje prvonagrađenog dramskog teksta na natječaju Marin Držić i tradicionalna pjesnička manifestacija Ča, more, judi.

„Kao i prošle godine, izbornica Festivala je Kim Cuculić, s čijim smo izborom predstava za 32. Marulićeve dane svi, publika i mi organizatori, bili zadovoljni“, naglasio je na početku ravnatelj Marulićevih dana i intendant HNK Split Srećko Šestan. Ovogodišnji Marulićevi dani događaju se u ozračju obilježavanja 130. obljetnice naše kazališne zgrade. Zahvaljujući ovom festivalu značajno se povećala vidljivost hrvatskog dramskog pisma u Hrvatskoj, regiji pa i šire. Na otvorenju Festivala 21. travnja bit će dodijeljene nagrade za novi dramski tekst Marin Držić. Nagrađenima ovom prilikom čestitam. Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija a na otvaranju očekujemo dolazak ministrice. Vjerujem da će publika kao i naši umjetnici uživati u ponuđenom programu i prilici da vide što se radi u drugim kazalištima.“

Izbornica Kim Cuculić: „Za ovogodišnje Marulićeve dane prijavljene su bile 42 predstave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Poljske. Pogledala sam i više od ovih prijavljenih predstava. Osim izabranih 11 bilo je još jako dobrih predstava ali sam, zbog produkcijskih razloga, morala ograničiti izbor. Vjerujem da će se publici svidjeti moj izbor. Žanrovski, riječ je o raznolikim predstavama, žanrovskim i tematskim poetikama i estetikama. Bez unaprijed određene poveznice, ona se slučajno nametnula. Nekoliko predstava izravno ili neizravno tematiziraju rat koji je, nažalost, opet prisutan na tlu Europe. Nametnula se još jedna tema, ona obiteljskih odnosa, koju sam ja nazvala malim, intimnim ratovima, sukobima unutar obitelji, među ljubavnim partnerima, prijateljima i tako dalje. Među izabranim naslovima su i dva koja su dobili nagradu Marin Držić, to su 55 kvadrata Ivane Vuković i Plodna voda Marine Vujčić. Važno je da se nagrađeni tekstovi izvode i u tome vidim smisao Festivala i te nagrade.“

Festival će otvoriti predstava 55 kvadrata Hrvatskog narodnog kazališta Split autorice Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata. Dramatizaciju romana Sloboština Barbie suvremene književnice Maše Kolanović, u režiji Natalije Manojlović izvest će Punctum i Kunst Teatar iz Zagreba. Novi tekst Tene Štivičić Kabaret Kaspar uprizorila je Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane u režiji Marjana Nećaka.

Predstava Moj sin samo malo sporije hoda prema dramskom tekstu Ivora Martinića ovoga puta stiže u režiji Ivana Plazibata i izvođenju Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Suvremeni dramatičar Tomislav Zajec autor je teksta Franz, koji je u zagrebačkom Teatru &TD režirao Rene Medvešek. Dok smo lani na Marulićevim danima slušali javno čitanje prvonagrađenog teksta Plodna voda Marine Vujčić na natječaju Marin Držić, ove godine gledat ćemo uprizorenje koje je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu režirala Nenni Delmestre. Prema motivima Euripidove Medeje nastao je autorski projekt Romana Nikolića Na dnu oceana postoje neki svjetovi u produkciji Arterarij kazališta iz Zagreba i u Nikolićevoj režiji. Slijedi drama Tene Štivičić Krijesnice u izvedbi Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, a u režiji Paola Tišljarića. Tako nam Bog pomogao, prema motivima knjige Summa Atheologiae Borisa Dežulovića u splitskom je kazalištu PlayDrama režirao Hrvoje Korbar. Predstavu Noć s Aleksom Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru prema dramskom tekstu suvremenog pisca Marka Tomaša režirao je Ivica Buljan, a Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca uprizorilo je tekst Semafor Petre Cicvarić, u režiji Peđe Gvozdića.

Posljednjeg je festivalskog dana, nakon dodjele nagrada, na programu predstava HNK Split U malu je uša đava prema istoimenom hit-romanu Tisje Kljaković Braić u režiji Marija Kovača.

„Slažem se s tvrdnjom da Festival i nagrada Marin Držić jako koriste domaćem dramskom tekstu koji se sve više izvodi. Dokazalo se da je moguće izvesti relevantan dramski festival temeljen samo na domaćem dramskom tekstu i smatram da to ima važne dalekosežne posljedice“, naglasio je producent HNK Split i Marulićevih dana Jasen Boko te predstavio popratni festivalski program: „Naš najnagrađivaniji dramski pisac Tomislav Zajec između prijavljenih za radionicu dramskog pisanja odabrao je šest polaznica. Više je dosadašnjih polaznika radionice do sada dobilo nagradu Marin Držić ili dobilo preporuku za izvođenje što dokazuje značaj te radionice. Studenti studijskog programa glume Odsjeka za kazališnu umjetnost splitske Umjetničke akademije pod mentorstvom Brune Bebić pročitat će prvonagrađeni tekst natječaja Marin Držić, iznimno zanimljivu dramu Žena himna Davora Špišića. Bit će promoviran novi zbornik Nagrada Marin Držić, hrvatska drama 2021. Pod nazivom Iskustva i očekivanja nagrađenih nagradom Marin Držić organiziramo okrugli stol na kojem ćemo čuti iskustva nagrađenih na prijašnjim natječajima i očekivanja nekih od novonagrađenih. Slijede promocije dvaju knjiga. Ugledna teatrologinja i kritičarka Nataša Govedić napisala je knjigu Oscar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika. Predstavit ćemo zbirku pjesama Čekam da se razdani našeg dramskog prvaka Trpimira Jurkića. U sklopu Festivala održat će se 29. izdanje manifestacije čakavskog pjesništva za mlade Ča, more, judi. Kao producent želim naglasiti da ove godine imamo oko 420 noćenja budući da na Festival dolazi približno 220 gostujućih umjetnika i osoblja koje opslužuje izvedbe. To ilustrira masovnost i složenost organizacije 33. Marulićevih dana.“

Festivalske nagrade Marul dodjeljuju se u šest kategorija a o njima će odlučivati ocjenjivački sud u sastavu: televizijska novinarka i urednica Zrinka Turalija, glumica i redateljica Anastasija Jankovska, glumica Perica Martinović, kazališni kritičar, novinar i književnik Tomislav Čadež i novinar i publicist Damir Šarac. Nagrada publike za najblju predstavu dodjelit će se na temelju ocjena pubike, a žiri čitatelja glavnog medijskog pokrovitelja 33. Marulićevih dana odlučit će o nagradi za najbolje glumačko ostvarenje.