Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2020.
Ostalo
Predstavljanje zbornika

Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2020.

Književnici i dramatičari Tomislav Zajec, Marina Vujčić i Jasen Boko predstavit će dramski zbornik Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2020. u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak, 22. travnja. SLOBODAN ULAZ.

 

 

Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2020.

Dramski zbornik Nagrada Marin Držić. Hrvatska drama 2020. sadrži šest dramskih djela nagrađenih na natječaju Ministarstva kulture Republike Hrvatske “Marin Držić” za 2020. godinu.
Prvonagrađena drama “Plodna voda” Marine Vujčić u antiutopijskom se ključu bavi temama ženinog prava na donošenje izbora o vlastitom tijelu, majčinstva, ali i muško-ženskih odnosa. 
Drugu nagradu ravnopravno dijele Monika Herceg i Dorotea Šušak. U dramskom tekstu “Ubij se, tata” Herceg progovara o nasilju u obitelji, dok se Šušak u tekstu “Vježbanje smrti ili pauze u disanju” bavi temom suočavanja s bolešću i sa smrću bliske osobe.
Treću nagradu ravnopravno dijele Marija DejanovićAnja Pletikosa i Nikolina Rifaj. Drama Marije Dejanović “Ne moramo više govoriti, svi su otišli” tumači turobne odnose unutar obitelji koja je iz Bosne izbjegla u Hrvatsku. Pletikosa se u drami naslovljenoj “zaivanaradica@gmail.com” bavi jednom mladenačkom ljubavi, dok dramski tekst Nikoline Rafaj “U pakao, lijepo molim” govori o načinima na koje se otac i sin suočavaju sa smrću supruge, odnosno majke.