Kamo se ide kad se odlazi
Ostalo
Čitanje prvonagrađenog teksta - Nikolina Rafaj

Kamo se ide kad se odlazi

Javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta na natječaju Marin Držić za 2021. godinu održat će se u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak, 22. travnja u 11 sati. 

Tekst čitaju studenti 3. i 5. godine Umjetničke akademije u Splitu: Mia Bujan, Filip Luka Gospić, Danica Katunarić, Petra Krolo, Katarina Lekić, Ines Miro, Mate Tavrić, Denis Tomić, Zdravko Vukelić pod mentorstvom izv. prof. art. Brune Bebić i Davora Pavića. 

 

 

Kamo se ide kad se odlazi

"Kamo se ide kad se odlazi Nikoline Rafaj zrela je, vješto napisana drama koja govori o ljudima neodlučnima oko svog mjesta u svijetu. „Ona“, protagonistica koja „pokušava saznati kamo se ide kad se odlazi“, pridružuje se grupi ljudi sa sličnim životnim dvojbama, u hostelu koji okuplja one koji, svojim izborom, „pokušavaju“: odrasti, otići, nedostajati nekom, zaboraviti, ne pitati se „kamo“… Ona je Jedermann, Svatković suvremenog svijeta, ali taj se svijet bitno promijenio od onog Hofmannsthalova, pa ovo nije moralitet, „koji širi smisao ljudskog postanka“, nego suvremena drama u kojoj se čovjek okreće od tog svijeta i traži svoj smisao, drugačiji od onog u koji taj svijet srlja. Reducirana u dramskom izrazu, odmjerena i bez dociranja drama – koju odlikuje izraženo poetsko oblikovanje jezičnoga iskaza likova – prati sudbine neodlučnih u izoliranom svijetu koji je njihov azil. Izuzetno zanimljiva, mudra i otvorena za scenska rješenja Kamo se ide kad se odlazi drama je koja nestrpljivo očekuje svoje zasluženo uprizorenje." 
Obrazloženje stručnog povjerenstva Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić" za 2021. godinu