Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan
Ostalo
Predstavljanje knjige Grozdane Cvitan

Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan

Knjigu Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan predstavit će Martina Petranović s odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU-a i autorica Grozdana Cvitan.

SLOBODAN ULAZ.

Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan

Povodom pete obljetnice smrti Ive Brešana, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku odlučilo je izdati knjigu o životu i radu profesora Ive Brešana. Knjiga je nastala kao plod istraživanja građe o prof. Ivi Brešanu u sklopu postave Memorijalne sobe Ive Brešana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. 

Knjiga Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan, autorice Grozdane Cvitan, svojevrsni je pregled stvaralaštva poznatog hrvatskog književnika. Osobitost publikacije je u tome što se prvi put pojavljuje i uvid u Brešanovu ostavštinu te korespondenciju s bitnim autorovim suradnicima. (U ostavštini su pronađene dvije nikad objavljene i igrane drame te jedan roman koji autorica smatra bitnim u ukupnom Brešanovom stvaralaštvu i koji su u temeljnim crtama u djelu opisani.) Uz taj uvid i korištenje poznate literature o Brešanu, Grozdana Cvitan pokušava promijeniti neke slike s kojima se autora često povezivalo, ali i osvijetliti pitanja koja još treba riješiti. Brešanovo stvaralaštvo prati po naslovima i godinama pojavljivanja u tisku pa je to prvi takav cjelovit rad o Brešanovu djelu. Osim drama, romana i pripovijedaka, knjiga sadrži i kraće preglede drugih oblika (eseja, scenarija) te razmišljanja samog autora o vlastitom stvaralaštvu i stvaralaštvu uopće.