Novosti Objavljeno: 22.4.2022.

Predstavljanje knjige o životu i djelu Ive Brešana

Predstavljanje knjige o životu i djelu Ive Brešana

Knjiga Grozdane Cvitan Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan, o životu i radu velikog hrvatskog dramatičara bit će predstavljena na festivalu hrvatske drame 32. Marulićevi dani u subotu 23. travnja u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 12 sati. Knjigu će predstaviti autorica i dr. sc. Martina Petranović.

Povodom pete obljetnice smrti Ive Brešana, Trajni sukob s Nečastivim: Ivo Brešan je izdalo Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku kao plod istraživanja građe o prof. Ivi Brešanu u sklopu postave Memorijalne sobe Ive Brešana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Knjiga je svojevrsni pregled stvaralaštva poznatog hrvatskog književnika. Osobitost publikacije je u tome što se prvi put pojavljuje i uvid u Brešanovu ostavštinu te korespondenciju s bitnim autorovim suradnicima. U ostavštini su pronađene dvije nikad objavljene i igrane drame te jedan roman koji autorica smatra bitnim u ukupnom Brešanovom stvaralaštvu i koji su u temeljnim crtama u djelu opisani. Uz taj uvid i korištenje poznate literature o Brešanu, Grozdana Cvitan pokušava promijeniti neke slike s kojima se autora često povezivalo, ali i osvijetliti pitanja koja još treba riješiti. Brešanovo stvaralaštvo prati po naslovima i godinama pojavljivanja u tisku pa je to prvi takav cjelovit rad o Brešanovu djelu. Osim drama, romana i pripovijedaka, knjiga sadrži i kraće preglede drugih oblika (eseja, scenarija) te razmišljanja samog autora o vlastitom stvaralaštvu i stvaralaštvu uopće.

Ulaz na predstavljanje je slobodan.