Novosti Objavljeno: 25.4.2022.

Kako prihvatiti gubitak?

Kako prihvatiti gubitak?

Predstava Disanje dramaturginje i redateljice Olje Lozice na programu je 32. Marulićevih dana u utorak 26. travnja s početkom u 18 sati u splitskom Gradskom kazalištu mladih. Nastala u koprodukciji kazališta Playdrama i Zagrebačkog kazališta mladih, predstava se bavi procesom prihvaćanja gubitka.

„Disanje (...) u režiji suptilne redateljice Olje Lozice i izvedbi troje sjajnih protagonista, intimna je priča o svima nama, velika kao život“, zapisao je kritičar tjednika Novosti. „Disanje je predstava o procesu prihvaćanja gubitka. Kažu da je tuga osnovna reakcija na gubitak, malen ili velik, stvaran ili simboličan, koji se već dogodio ili koji očekujemo. Govoriti o smrti na pozornici hodanje je po tankom ledu. Može se lako skliznuti u dramatičnu spoznaju neponovljivosti zajedničkih trenutaka. Može se lako skliznuti u patos i nepremostivu atmosferu konačnosti. Jer prihvatiti gubitak bliske nam osobe bolan je, a katkad i dugotrajan proces. I taj proces može se realizirati na različite načine, jer žalovanje je jednim dijelom predvidljiv proces, ali ujedno individualno iskustvo. U našem Disanju proces prihvaćanja gradi se bešavnim pletenjem mreže između evociranih sjećanja i zamišljaja nedosanjanih trenutaka budućnosti. U našem Disanju se, scenskim disanjem dviju glumica, hoda prema prihvaćanju smrti kao dijela života.“ kaže redateljica i autorica projekta Olja Lozica.

U predstavi igraju Petra Kovačić Botić, Petra Svrtan i Matko Botić. Dramaturzi su Olja Lozica i Matko Botić koji je ujedno i skladatelj scenske glazbe. Oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek, a kostimografska savjetnica Marta Žegura.