Novosti Objavljeno: 22.4.2022.

Najbolja hrvatska predstava 2021., kajkavska komedija Matiaš, Grabancijaš, Dijak

Najbolja hrvatska predstava 2021., kajkavska komedija Matiaš, Grabancijaš, Dijak

Komedija Matiaš, Grabancijaš, Dijak, najbolja prošlogodišnja hrvatska kazališna predstava gostuje na 32. Marulićevim danima izvedbom u Hrvatskom narodnom kazalištu Split u subotu 23. travnja s početkom u 20 sati. Predstava Varaždinskog HNK u režiji Krešimira Dolenčića iščitava kazališno nasljeđe s puno energije i komike i zasluženo je ovjenčana cijelim nizom vrijednih kazališnih nagrada. Predstava u cjelini dobila je Nagradu hrvatskog glumišta kao i nagradu na Bobijevim danima smijeha 2021. Krešimir Dolenčić nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju režiju, a Dea Presečki istu nagradu za najbolje ostvarenje mladog umjetnika do 28 godina za ulogu Matiaša za koju je dobila specijalno priznanje kao najbolja mlada glumica i na Bobijevim danima smijeha.

Dobra glumačka energija, te „poznavanje naslaga povijesnih kazališnih praksi koje nisu nametnute u strukturu predstave nego razigrane ironiziranjem“, veliki su aduti ove predstave. Matiaš grabancijaš dijak spada u jedan od najintrigantnijih tekstova kako starije kajkavske drame, tako i hrvatske starije književnosti uopće. Za razliku od mnogih drugih drama starije kajkavske književnosti, ova je drama iznimno originalna, izmišljena od samog autora u cjelini, a utjecaji ili uzori iz drugih književnosti u najmanju su ruku toliko udaljeni da bismo mogli govoriti samo o motivskim elementima koji su zajednički cjelokupnoj zapadnoeuropskoj književnosti. Karnevalizacija, čudotvorstvo, racionalna kritika korumpiranog i iskvarenog društva, a sve pod snažnom vertikalom racionalizma, etike i kritičnog domoljublja, elementi su koji označuju ovu komediju.

U predstavi igraju: Dea Presečki, Robert Plemić, Denis Bosak, Robert Španić, Zdenko Brlek, Matko Buvač, Mladen Grof Jerneić Erdödy, Darko Plovanić i Vid Balog. Pored redatelja Krešimira Dolenčića, koji zajedno s Ozrenom Prohićem i Vidom Balogom potpisuje adaptaciju, autorski tim čine i: dramaturg Ozren Prohić, scenografkinja Irena Kraljić, kostimografkinja Martina Ptičar, skladatelj Ivan Josip Skender, oblikovatelj rasvjete Ivan Štrok, suradnica za scenski pokret Matea Bilosnić, jezični savjetnik Vid Balog, a Marta Dolenčić i Kristijan Popović potpisuju slikarsku i kiparsku obradu scenografije.