EasyDNNNews

Plodna voda (javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta na natječaju Marin Držić za 2020)
Ostalo
Marina Vujčić

Plodna voda (javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta na natječaju Marin Držić za 2020)

Tradicionalno, javno čitanje prvonagrađenog teksta na natječaju Marin Držić i ove godine će se održati tijekom Marulićevih dana. Studenti Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu čitat će prvonagrađeni tekst Plodna voda, autorice Marine Vujčić u ponedjeljak, 25. listopada u foyeru HNK Split u 12 sati. 

Ulaz je besplatan. 

Plodna voda (javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta na natječaju Marin Držić za 2020)

Tekst spisateljice Marine Vujčić bavi se vrlo aktualnom temom majčinstva, koja je u našem društvu često poprište kontroverznih svjetonazorskih stavova. U nekoj klinici koja služi za čuvanje trudnoće, močvarom izoliranoj od ostatka svijeta, susreću se osobe vrlo različitih i oprečnih želja i ideja o intimnom ispunjenju, sreći i smislu života. U centru zbivanja dvije su žene: Nora koja ne želi imati dijete jer smatra da bi joj dijete promijenilo život, na način da bi izgubila svoju autonomiju i Eva koja ne vidi smisao svog života bez djeteta te pokušava realizirati svoju želju jednim vrlo neortodoksnim rješenjem. Treća žena, Flora, žrtva je nasilja koje nad njom vrši njezin partner, a četvrta žena zatočena je u svojoj sobi dok ne prođe kritični termin nakon kojeg pobačaj više nije moguć. Ženska lica progovaraju o svojim situacijama koje su tipični primjeri za raspravu o pravima žene na pobačaj, osobito u slučaju silovanja, ili nemogućnost bijega iz veze u kojoj je partner nasilnik. Likovi muškaraca razlikuju se po svojim reakcijama na probleme i dileme njihovih partnerica. Jedno od najzanimljivijih lica je tajanstveni domar Gašpar, kao glas zdravog razuma koji prema životu i smrti ima naizgled ravnodušan stav, ali odiše mudrošću i toplinom. Ostala lica simboli su državne natalitetne politike i vjerskih pritisaka jednog distopijskog društva koje je vrlo blizu našoj zbilji. Radnje u tekstu protječu brzim ritmom koji vješto balansira između atmosfere napetosti i simboličkih i poetskih motiva vode kao začetka i močvare kao kraja života.
Stručno povjerenstvo za dodjelu nagrada za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2020. godina

 

Nagradu za dramsko djelo 'Marin Držić' Ministarstvo dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Pod tim imenom Nagrada se dodjeljuje od 1991. godine, a prethodila joj je Stimulacija za dramsko stvaralaštvo. Stručno povjerenstvo pri Ministarstvu, sastavljeno od tri ugledna kulturna djelatnika, donosi odluku o nagrađenim tekstovima.

Svečana dodjela Nagrade 'Marin Držić' tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame 'Marulićevi dani' u Splitu. Dobitnicima se tom prigodom uručuju brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, a predviđeno je i javno čitanje nagrađenih tekstova tijekom Festivala.

Čitaju studenti Odsjeka za glumu Umjetničke akademije u Splitu - Mia Bujan, Filip Luka Gospić, Danica Katunarić, Petra Krolo, Katarina Lekić, Mate Tavrić, Denis Tomić, Zdravko Vukelić, uz pomoć gosta Davora Pavića.  Mentorica izv.prof.art Bruna Bebić, asistent  Davor Pavić.