EasyDNNNews

Javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta na natječaju Marin Držić za 2020. - Marina Vujčić: Plodna voda
Ostalo

Javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta na natječaju Marin Držić za 2020. - Marina Vujčić: Plodna voda

Tradicionalno, javno čitanje prvonagrađenog teksta na natječaju Marin Držić i ove godine će se održati tijekom Marulićevih dana. Studenti Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu čitat će prvonagrađeni tekst Plodna voda, autorice Marine Vujčić u ponedjeljak, 25. listopada u foyeru HNK Split u 17 sati. 

Ulaz je besplatan. 

Javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta na natječaju Marin Držić za 2020. - Marina Vujčić: Plodna voda

Tekst spisateljice Marine Vujčić bavi se vrlo aktualnom temom majčinstva, koja je u našem društvu često poprište kontroverznih svjetonazorskih stavova. U nekoj klinici koja služi za čuvanje trudnoće, močvarom izoliranoj od ostatka svijeta, susreću se osobe vrlo različitih i oprečnih želja i ideja o intimnom ispunjenju, sreći i smislu života. U centru zbivanja dvije su žene: Nora koja ne želi imati dijete jer smatra da bi joj dijete promijenilo život, na način da bi izgubila svoju autonomiju i Eva koja ne vidi smisao svog života bez djeteta te pokušava realizirati svoju želju jednim vrlo neortodoksnim rješenjem. Treća žena, Flora, žrtva je nasilja koje nad njom vrši njezin partner, a četvrta žena zatočena je u svojoj sobi dok ne prođe kritični termin nakon kojeg pobačaj više nije moguć. Ženska lica progovaraju o svojim situacijama koje su tipični primjeri za raspravu o pravima žene na pobačaj, osobito u slučaju silovanja, ili nemogućnost bijega iz veze u kojoj je partner nasilnik. Likovi muškaraca razlikuju se po svojim reakcijama na probleme i dileme njihovih partnerica. Jedno od najzanimljivijih lica je tajanstveni domar Gašpar, kao glas zdravog razuma koji prema životu i smrti ima naizgled ravnodušan stav, ali odiše mudrošću i toplinom. Ostala lica simboli su državne natalitetne politike i vjerskih pritisaka jednog distopijskog društva koje je vrlo blizu našoj zbilji. Radnje u tekstu protječu brzim ritmom koji vješto balansira između atmosfere napetosti i simboličkih i poetskih motiva vode kao začetka i močvare kao kraja života.
Stručno povjerenstvo za dodjelu nagrada za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2020. godina

 

Nagradu za dramsko djelo 'Marin Držić' Ministarstvo dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Pod tim imenom Nagrada se dodjeljuje od 1991. godine, a prethodila joj je Stimulacija za dramsko stvaralaštvo. Stručno povjerenstvo pri Ministarstvu, sastavljeno od tri ugledna kulturna djelatnika, donosi odluku o nagrađenim tekstovima.

Svečana dodjela Nagrade 'Marin Držić' tradicionalno se održava na otvorenju Festivala hrvatske drame 'Marulićevi dani' u Splitu. Dobitnicima se tom prigodom uručuju brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, a predviđeno je i javno čitanje nagrađenih tekstova tijekom Festivala.