EasyDNNNews

Novosti Objavljeno: 19.10.2021.

Bijenalne nagrade Hrvatskog narodnog kazališta Split

Bijenalne nagrade Hrvatskog narodnog kazališta Split

U sklopu svečanosti otvorenja Festivala hrvatske drame večeras, u utorak 19. listopada s početkom u 20 sati, bit će dodijeljene Nagrade HNK Split za najbolja umjetnička ostvarenja u sezonama 2018/2019 i 2019/2020. Nagrade, koje se dodijeljuju bijenalno, nisu bile dodjeljene u tradicionalnom terminu Dana HNK Split 6. svibnja prošle godine zbog tadašnjeg pandemijskog lockdowna.

Nagrade nose imena istaknutih umjetnika iz splitske kazališne povijesti. Stručno povjerenstvo Nagrada Hrvatskog narodnog kazališta Split ove je godine nagradu Ante Marušić dodijelilo ansamblu Opere HNK Split za izvedbu Mozartovog Requiema na Sustipanu 15. srpnja 2019. Nagradu Marko Fotez za najbolje umjetničko dostignuće u drami pripala je redateljici Nenni Delmestre, dok se nagrada koja nosi ime Ane Roje za najbolje umjetničko ostvarenje u baletu dodjeljuje solistici Baleta HNK Split Matei Milas. Nagrada Rudolf Bunk dodijeljuje se za najbolju kostimografiju, scenografiju i dizajn a Povjerenstvo ju je odlučilo dodijeliti oblikovatelju zvuka Anti Balarinu Đipalu za njegov doprinos izvedbi Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta na Sustipanu, 15. srpnja 2019. I konačno, Nagrada Ivo Tijardović za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u HNK Split pripada dugogodišnjem solistu Baleta HNK Split Levu Šapošnikovu

Nagrada Ante Marušić za najbolje umjetničko ostvarenje u Operi dodjeljuje se ansamblu Opere HNK Split za izvedbu Mozartovog Requiema na Sustipanu 15. srpnja 2019. godine u izvedbi Zbora i Orkestra HNK Split pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića

Obrazloženje:
Iako se ne radi o opernom naslovu, Requiem W. A. Mozarta izveden 15. srpnja 2019. godine, svojom se snažnom emotivnom notom jednostavno izdignuo od ostalih naslova. Predvođen maestrom Ivom Lipanovićem koji se duboko unio u partituru dirigiravši cijelo djelo napamet, Zbor i Orkestar splitske opere uz također splitske soliste nagradili su publiku vrhunskim glazbenim doživljajem koji nikoga od prisutnih nije ostavio ravnodušnim. Uzevši u obzir i povod izvođenja navedenog djela, Povjerenstvo je imalo više nego jasnu viziju zašto ovaj koncert okruniti nagradom „Ante Marušića“.

Nagrada Marko Fotez za najbolje umjetničko ostvarenje u Drami dodjeljuje se redateljici Nenni Delmestre.

Obrazloženje:
U sezonama za koje se dodjeljuje bijenalna nagrada, redateljica Nenni Delmestre režirala je dvije izuzetno umjetnički vrijedne kazališne predstave koje su podigle razinu kvalitete dramskog repertoara i postigle zapažen uspjeh i kod publike i kod struke: Kušnju prema tekstu Arthura Millera i Laponiju prema tekstu Cristine Clemente i Marca Angeleta. Predstava Kušnja 2019. godine bila je nominirana i za Nagradu hrvatskoga glumišta. Redateljica Nenni Delmestre u ovim je dvjema predstavama snažnim redateljskim potezima glumcima omogućila ekspresivan glumački izraz, a publici uz poziciju promatrača 'dodijelila' i poziciju aktivnog sudionika koji kroz snažne angažirane poruke preispituje vlastite moralne vrijednosti i postupke u kolektivnoj društvenoj stvarnosti.

Nagrada „Ana Roje“ za najbolje umjetničko ostvarenje u Baletu dodjeljuje se solistici Baleta HNK Split Matei Milas

Obrazloženje:
Dugogodišnja balerina Hrvatskog narodnog kazališta Split koja na najbolji mogući način predstavlja hrvatsku baletnu školu. Njen veliki umjetnički doprinos svim baletnim predstavama na našim i stranim pozornicama je neupitan. Surađivala je s istaknutim koreografima i uvijek bila spremna dati sve od sebe. U sezonama 2018/2019. i 2019/2020 publiku je očarala kao Snježna kraljica u Orašaru, Zima u Četiri godišnja doba Astora Piazzolle te u baletima CoppeliaGusar i Derviš i smrt.

Nagrada „Rudolf Bunk“ za najbolju kostimografiju, scenografiju i dizajn Povjerenstvo je odlučilo dodijeliti oblikovatelju zvuka Anti Balarinu Đipalu za njegov doprinos izvedbi Requiema Wolfganga Amadeusa Mozarta na Sustipanu, 15. srpnja 2019.

Obrazloženje:
Nagrada „Rudolf Bunk“ ide u ruke samozatajnom oblikovatelju zvuka Anti Balarinu Đipalu, a upravo takav zvuk nam je i emitirao u izvedbi Requiema W. A. Mozarta, 15. srpnja 2019. na Sustipanu. Ono što je odalo publici da nije u koncertnoj dvorani tek je miris bora i poneka barka koja se čula u daljini. Slušatelji su na otvorenom mogli uživati u besprijekornom akustičnom doživljaju u kojem su se  prepoznavale i najsitnije nijanse. Simbioza Zbora i Orkestra bila je jednako ostvarena u svim stavcima od moćnog Dies irae do emotivne Lacrimose. Upravo zbog te jasnoće ostvarene u vrlo zahtjevnom prostoru naša Nagrada više nego zasluženo ide u ruke kolegi Anti Balarinu Đipalu.

Nagrada „Ivo Tijardović“ za najbolje umjetničko ostvarenje i rad u Hrvatskom narodnom kazalištu Split Povjerenstvo je odlučilo dodijeliti solistu Baleta HNK Split Levu Šapošnikovu

Obrazloženje:
U svom dugogodišnjem umjetničkom radu kao solist Baleta HNK Split donosio nam je vrhunske kreacije, kako u klasičnom tako i u modernom izričaju.Radio je s istaknutim hrvatskim i svjetskim koreografima te ostavio dubok trag na baletnoj sceni grada Splita.Često je predstavljao Balet HNK Split na gostovanjima u inozemstvu. Uz ples, u HNK Split, bavio se i koreografijom za dramske i operne predstave te asistirao mnogim koreografima u raznim baletnim produkcijama. Radio je i na edukaciji mladih kako bi im na što bolji način približio svijet baleta. Dva puta je nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta. Danas, uz nastupe u baletnim predstavama, radi i kao baletni majstor prenoseći svoje dugogodišnje iskustvo na mlađe plesače.

Povjerenstvo je odlučivalo u sastavu: Andro Krstulović Opara, arheolog, povjesničar umjetnosti i zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Povjerenstva; Jure Bučević, ravnatelj Opere HNK Split; Ilir Kerni, ravnatelj Baleta HNK Split; Marina Vujčić, ravnateljica Drame HNK Split; Maja Medić, počasna Konzulica Talijanske republike; Željka Škaričić, ravnateljica PAP/RAC-a; Damir Mrkonjić, informatičar