EasyDNNNews

Novosti Objavljeno: 22.4.2021.

Dodijeljeni Maruli za 30. Marulićeve dane i nagrade Marin Držić za 2020.

Dodijeljeni Maruli za 30. Marulićeve dane i nagrade Marin Držić za 2020.

Sinoć je u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split održana ceremonija dodjele nagrada Marul za prošlogodišnje, 30. izdanje festivala hrvatske drame Marulićevi dani, kao i nagrada Marin Držić koje Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske dodjeljuje za najbolji novi dramski tekst.

Marko Marulić, svoju je Juditu, prvo književno djelo na hrvatskom jeziku, dovršio pisati 22. travnja 1501. i uoči tog značajnog datuma, danas Dana hrvatske knjige, po običaju su započinjali Marulićevi dani, jedini festival hrvatske drame. U godini u kojoj obilježavamo 500. obljetnicu tiskanja prvog izdanja Judite 31. Marulićevi dani, posvećeni tom jubileju, zbog epidemioloških razloga održat će se u listopadu. Jučer su tako samo dodijeljene nagrade za prošlogodišnjih Marulićevih dana, čije je održavanje moralo biti prekinuto, i ovogodišnje nagrade za novo dramsko djelo.

Ocjenjivački sud djelovao je u sastavu Bruna Bebić (glumica), Nenni Delmestre (redateljica), Karla Leko (studentica dramaturgije), dr. art. Mira Muhoberac (dramaturginja i teatrologinja, predsjednica Ocjenjivačkoga suda), Mladen Radovniković (kostimograf) prošle je godine predstave koje nisu održane na samom festivalu naknadno pogledao u matičnim kazalištima i odlučio da je najbolja predstava u cjelini bila Kiklop Ranka Marinkovića u izvedbi zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavella. Nagradu je na svečannosti primio ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina.

Ostale nagrade Marul dobili su Ivor Martinić za predstavu Dobro je dok umiremo po redu Zagrebačkog kazališta mladih. Nagradu je preuzela ravnateljica ZeKaeMa Snježana Abramović Milković. Nagradu Marul za režiju predstave Kiklop Ranka Marinkovića Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb osobno je preuzeo dobitnik Saša Anočić.  U kategoriji Nagrada za umjetničko ostvarenje (scenografija, kostimografija, dizajn svjetla, originalna glazba itd.) Marula je dobio Zdravko Stolnik za oblikovanje svjetla u predstavi Kiklop Ranka Marinkovića Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb. Nagradu je preuzeo Dražen Ferenčina. Nagrade Marul za glumačka ostvarenja dobili su, i osobno primili, Ana Marija Veselčić za ulogu u vlastitoj predstavi Domaši u zajedničkoj produkciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije u Splitu, te Franjo Dijak za ulogu Melkiora u predstavi Kiklop Ranka Marinkovia Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb. Nagrada Marul za dramaturgiju predstave/dramatizaciju/adaptaciju (lokalizaciju) pripada Saši Anočiću  za dramatizaciju romana Kiklop Ranka Marinkovića u istoimenoj predstavi izvedenoj u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb.

Nagrade Marin Držić uobičajeno se dodjeljuju na otvorenju Marulićevih dana, pa su i one dodjeljene na sinoćnjoj svečanosti. Na Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2020. godinu prijavljen je 71 dramski tekst što je u povijesti Nagrade najveći broj prijavljenih dramskih djela i zacijelo je snažan indikator prepoznatosti natječaja u promociji suvremenoga hrvatskog dramskog pisma. Povjerenstvo koje je radilo u sastavu Branka Cvitković (predsjednica Povjerenstva), Nenni Delmestre i dr. sc. Martina Petranović, i ove je godine čitalo dramske tekstove zavedene pod šiframa ne znajući tko su njihovi autori ili autorice. Nagrađeno je šest dramskih djela koje redom potpisuju hrvatske spisateljice, što je nenamjerna ali i dobrodošla posebnost ovogodišnjega izbora, a za čitanje se preporučaju još tri drame. Sve odluke o nagrađenim djelima donesene su jednoglasno, a sve laureatkinje osobno su preuzele svoje nagrade na sinoćnjoj svečanosti.

Prvu nagradu za dramski tekst Plodna voda dobila je Marina Vujčić. Drugu su nagradu ravnopravno podijelile Monika Herceg za dramu Ubij se, tata i Dorotea Šušak za Vježbanje smrti ili pauze u disanju.... Treću nagradu Marin Držić dobile su tri spisateljice: Marija Dejanović za dramski tekst Ne moramo više govoriti, svi su otišli, Nikolina Rafaj za U pakao, lijepo molim, te Anja Pletikosa za dramski tekst naslovljen zaivanaradica@gmail.com.