30 marulicevi dani detalj predstave

Dino Pešut: Granatiranje
Ostalo
Čitanje prvonagrađenog dramskog teksta na natječaju Marin Držić za 2019.

Dino Pešut: Granatiranje

U utorak, 21. listopada u 12 sati na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split održat će se javno čitanje prvonagrađenog teksta Dine Pešuta Granatiranje. Tekst čitaju studenti Umjetničke akademije Split, a ulaz je besplatan. 

Dino Pešut: Granatiranje

U svrhu poticanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva, Ministarstvo kulture godišnje dodjeljuje Nagradu za dramsko djelo Marin Držić. Prema većinskoj odluci stručnog povjerenstva u sastavu: predsjednica izv. prof. Branka Cvitković, Nenni Delmestre i prof. dr. sc. Sanja Nikčević; dobitnici Nagrade za dramsko djelo Marin Držić za 2019. godinu su: prvu nagradu dobio je Dino Pešut za tekst Granatiranje, a drugu nagradu ravnopravno dijele Mateja Posedi za dramu Međimurski lepi dečko i Davor Špišić za Dječaka. Treću nagradu ravnopravno dijele Branislav Glumac za tekst Hvatači sjenki, Katja Grcić za Strah tijela od poda i Espi Tomičić za #ostavljamvamsvojekodoveihvalazaprijateljstvo ili #bitćesveokej.


Granatiranje je ispovjedna, poetska, postdramska metadrama koja zasigurno spada u sam vrh ne samo hrvatske nego i europske suvremene produkcije. Kroz tekst pratimo dvije paralelne ispovjedne priče o ljubavnoj žudnji i strasti, o iluzijama i snovima, o potrazi za smislom u kontekstu svijeta i prostora gdje je rat postao fetiš senzacija i neminovna ljudska potreba za autodestrukcijom. Priča se razvija kao “ sitna balkanska verzija filma “Call me by your name”, kako to ispisuje jedno od lica, pisac koji se metatekstualnom poemom poigrava svojim motivima za pisanje ovog teksta. Piščev monolog o ratu i njegovim posljedicama jedan je od najlucidnijih, najintimnijih i najoriginalnijih kuteva gledanja na tu temu u suvremenoj dramskoj literaturi. Temu borbe protiv smrti i besmislenosti rata, njegovih posljedica vidljivih u fasadama koje se obnavljaju i ljudima koje nitko ne obnavlja, pisac završava konačnim susretom lica koja svojom malom ljubavnom pričom ostavljaju zalog za neko njihovo intimno sretnije sutra.

Obrazloženje stručnog povjerenstva za Nagradu Marin Držić za najbolji dramski tekst u 2019. godini