30 marulicevi dani detalj predstave

O miševima i ljudima
Drama
John Steinbeck

90 minuta bez pauze

O miševima i ljudima

Predstava O miševima i ljudima nastala je kao dramatizacija istoimenog romana nobelovca Johna Steinbecka. Premda je radnja predstave smještena u doba inflacije u jugozapadnom SAD-u, u njezinim se univerzalnim problemima – poput velikih društvenih promjena, neimaštine i snova o slobodi i sreći – prepoznajemo i mi danas.

O miševima i ljudima

Okosnica Steinbeckova svijeta neobično je prijateljstvo blago mentalno zaostalog Lennieja Smalla (Josip Ledina) i racionalnog Georgea Miltona (Tin Rožman) koje, unatoč njihovim različitostima, veže jednaka težnja za ostvarenjem sigurnosti i slobode, materijalizirana u viziji zajedničkog doma. Njihova želja da kupe imanje i zajedno žive od plodova svoga rada, dovodi ih u neprilike izazvane okrutnom okolinom, ali i vlastitim strepnjama, neostvarivim čežnjama i unutarnjim sukobima. Koje sve nedaće takvo jedno netipično prijateljstvo može prevladati? Je li želja za jednostavnim, mirnim životom nedostižan cilj u hladnim društvenim okolnostima u kojima George i Lennie žive? Do koje mjere puštamo da se ruši naše dostojanstvo? Jesu li krivci za to naša pasivnost ili okolina na koju ipak ne možemo utjecati? Što nas to navodi da se borimo i preživimo? Nekima od ovih pitanja koja se tiču društvene neravnopravnosti, bavi se diplomska predstava Josipa Ledine, pod mentorstvom redatelja, prof. Krešimira Dolenčića. Mladi entuzijastični glumci vođeni prof. Krešimirom Dolenčićem novonastaloj situaciji su se prilagodili i adaptirali način rada te je predstava uspješno realizirana, usprkos znatno otežanim uvjetima zbog COVID-19 pandemije.

U gotovo filmski realističnoj režiji publiku se postavlja u poziciju voajera koji zaviruju u živote ljudi na jednom imanju, zaboravljajući pritom na kazališnu iluziju. Izolirani svjetovi svakog od Steinbeckovih likova jedva se dodiruju, a njihova je komunikacija ispunjena tišinama i škrtim dijalozima što korespondira s pustoši i osamom prostranstava Amerike, kao i scenografski ogoljena scena. U takvoj sredini neizbježna je rastrganost između okova surove stvarnosti i vlastitih snova, a oni koji su drugačiji, susreću se s predrasudama, nasiljem i nerazumijevanjem, unatoč natruhama dobrote. Ovo je, stoga, predstava o toplom i netipičnom prijateljstvu, o traumama, intimi i boli, gorčini koju nam realnost pruža, ali iznad svega, i o vjeri u bolje sutra kojom se prkosi društvenoj nepravdi.

Dramatizacija

Josip Ledina, Mihovil Rismondo

Scenski pokret

Mare Sesardić Krpan

Kostimografija

Martina Ptičar, Mentorica: Ivana Bakal

Oblikovanje svjetla

Luka Dubroja, Mentor: Deni Šesnić

Oblikovanje zvuka

Marko Klaić, Mentorica: Bernarda Fruk

Fotografija

Mia Cvitković

Produkcija

Vedran Bošnjak, Katarina Grgić, Marta Eva Mećava, Mentorica: Ana Letunić

Lennie Small

Josip Ledina

George Milton

Tin Rožman

Candy

Lucija Alfier

Slim 

Matej Đurđević

Curley

Martin Kuhar

Rosie

Marijana Prokl

Glazba

Mario Mirković, Tomislav Goluban