30 marulicevi dani detalj novost

Novosti Objavljeno: 16.10.2020.

Sjećanja gradova, hrvatsko-mađarska koprodukcija na prvom festivalskom danu

Sjećanja gradova, hrvatsko-mađarska koprodukcija na prvom festivalskom danu

 

Jubilarne 30. Marulićeve dane, u ponedjeljak, 19. listopada otvara predstava Memoria Civitatis / Sjećanja gradova, nastala u koprodukciji Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i Studija K Színháza iz Budimpešte. 

 

Hrvatsko-mađarska suradnja između dramaturginje Kate Gyarmati i redatelja Edvina Liverića govori o turbulentnoj riječkoj povijesti i fenomenu s početka 20. stoljeća poznatog kao “Veliki val” tijekom kojeg je velik broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije emigrirao u Sjedinjene Američke Države. Kroz tu priču, koja je najvećim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenih u arhivima, predstava govori o migracijama prošlog stoljeća, istovremeno ukazujući i na aktualne migracije čiji smo svjedoci i mi danas. Prateći dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga njezini ljudi i njihove migracije, predstava kroz mađarski, hrvatski, talijanski, engleski, njemački i razne dijalekte iscrtava burnu riječku prošlost,  ali i suptilno komentira današnjicu.

 Predstava je u 2019. godini, prema izboru kazališnih kritičara, proglašena jednom od 10 najboljih kazališnih produkcija u Mađarskoj, a u Rijeci je prikazana u sklopu programa Europske prijestolnice kulture. Međunarodni ansambl čine Katalin Homonnai, Júlia Nyakó, Melitta Pallagi, Nina Sabo, Nika Ivančić, Deni Sanković, Gábor Nagypál, György Sipos i Dániel Lovas.

 

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti online na internetskoj stranica Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu ili na blagajni radnim danom od 9 do 20 ili subotom od 9 do 12 sati.