Detalj - 29. dani

Novosti Objavljeno: 29.4.2019.

Dvije predstave i dvije promocije knjiga u predzadnjem danu 29. Marulićevih dana

Dvije predstave i dvije promocije knjiga u predzadnjem danu 29. Marulićevih dana

U ponedjeljak 29. travnja u natjecateljskom dijelu programa festivala hrvatske drame 29. Marulićevi dani na sceni HNK Split s početkom u 20 sati bit će prikazana predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku Emet autorice Ivane Šojat u režiji Same M. Streleca. U 18 sati u objektu 4 Vile Dalmacija Umjetnička organizacija Četveroruka ponovno će odigrati predstavu Ni prijatelj ni brat Marine Petković Liker. U popratnom festivalskom programu bit će promovirane dvije knjige: monografija Ivo Raić - hrvatski i europski glumac i redatelj Antonije Bogner Šaban, te knjiga dramâ Elvisa Bošnjaka Dalmatinska trilogija.

Roman Ivane Šojat Emet, svojevrstan psihološki triler s elementima horora, dramatizirala je Maja Gregl, a na scenu postavio ugledni slovenki redatelj Samo M. Strelec. Radnja se odvija u duhovnom međuprostoru u kojem glavna junakinja Lucija isprva nesigurno i postupno, a onda sve sigurnije i snažnije kopa po svojim sjećanjima, evocirajući bolne i sretne uspomene iz obiteljskog života. Predstava počinje simulacijom kazališne probe, glumljenjem dramskih situacija, jasnim distanciranjem od života dramskih osoba ispred kazališnoga zastora, glumačkim improvizacijama. Kad se zastor otvori, glumci ulaze u kutiju stigmatizirane kuće koja čuva obiteljske zagonetke i u koju ulazimo s pozicije insajdera, ali zapravo motrenja djevojčice koja gleda i ne uspijeva razumjeti i razriješiti tajne. Vremenske i prostorne dimenzije isprepleću se i mozaik smrti polako se i semantički slojevito slaže i donosi neočekivano razrješenje. Scensko uprizorenje odvija se u kodu istovjetnom onom u romanu - maske se razotkrivaju i skidaju pa postupno stižemo do katarze. U predstavi igraju: Petra B. Blašković, Ljiljana Krička-Mitrović, Anita Schmidt, Antonija Pintarić, Aleksandar Bogdanović, Davor Panić, Armin Ćatić, Antonio Jakupčević, Lino Brozić i Zrinka Stilinović. Autorski tim, osim redatelja i scenografa Same M. Streleca i dramaturginje Maje Gregl, čine još i kostimograf Krešimir Tomac, oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia te glazbeni suradnik Igor Valeri.

Monografija Ivo Raić - hrvatski i europski glumac i redatelj teatrologinje Antonije Bogner Šaban bit će predstavljena u Kavani Hrvatskog narodnog kazališta Split 27. travnja s početkom u 12 sati. Riječ je o opsežnom izdanju koje se bavi životom i djelom Ive Raića (1881 – 1931) široj javnosti relativno manje poznatog glumca i redatelja. „Monografijom sam željela popuniti prazninu i dati dignitet razdoblju između pojave kazališnog pedagoga Stjepana Miletića s kraja 19. stoljeća do javljanja modernizma i razbuktavanja međuratnog hrvatskog kazališta i pojave redatelja Branka Gavelle te Tite Strozzija. Proučavajući arhive stalno sam se susretala u glumačkom i redateljskom svijetu s imenom Ive Raića. Počela sam ga podrobnije pratiti dok sam izučavala modernu u hrvatskoj dramatici i europske poglede na modernizam. Zaključila sam da je Ivo Raić redatelj, glumac i umjetnička ličnost bez koje je nemoguće zamisliti hrvatsko glumište“ kaže Antonija Bogner Šaban. Monografiju, koja je izašla u izdanju HAZU, će, osim autorice, predstaviti izbornica 29. Marulićevih dana Mira Muhoberac i Jasen Boko.

Knjiga drama Dalmatinska trilogija Elvisa Bošnjaka koja sadrži njegove drame Nosi nas rijeka, Kašeta brokava i Usidrene u kavani hotela Bellevue bit će predstavljena 29. travnja s početkom u 18 sati. Osim samog autora knjigu će predstaviti: Mirjana Ptiček, Marina Čapalija, Patricija Horvat, a Elvisove kolege glumci Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković, Anastasija Jankovska i studentica glume Laura Bošnjak čitat će odlomke iz objavljenih drama. Knjiga je objavljena u izdanju nakladniček kuće Katarina Zrinjski. Elvis Bošnjak, dramski prvak Hrvatskog narodnog kazališta Split, ujedno je i jedan od naših najplodnijih i najnagrađivanijih dramskih pisaca.  Dramski tekstovi integralno su mu izvođeni u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Čileu i Crnoj Gori, te u obliku scenskih čitanja u Meksiku, Njemačkoj i Češkoj. Neki od njih prevedeni su na engleski, španjolski, slovenski, makedonski, njemački, bugarski i mađarski jezik. Za svoj glumački i spisateljski rad dobio je brojne nagrade.

Ulaz na promocije je slobodan.