Detalj - 28. dani

Novosti Objavljeno: 23.4.2018.

Tesla Anonimus i Ono što nedostaje te prezentacija teatroloških izdanja na četvrtom danu 28. Marulićevih dana

Tesla Anonimus i Ono što nedostaje te prezentacija teatroloških izdanja na četvrtom danu 28. Marulićevih dana

U utorak 24. travnja na 28. Marulićevim danima u konkurenciji za festivalske nagrade bit će prikazane predstave Tesla Anonimus Filipa Šovagovića u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, te predstava Zagrebačkog kazališta mladih Ono što nedostaje Tomislava Zajeca. U popratnom festivalskom programu bit će predstavljena knjiga Stvarnost i umjetnička stvarnost djela dr. sc. Vlatka Perkovića i njegova drama Pustinja.

U Multimedijalnom kulturnom centru s početkom u 19h ansambl GDK Gavella izvest će predstavu, autorski projekt Filipa Šovagovića Tesla Anonimus. Autor je godinama proučavao Teslu i njegovu karizmu, neobičnosti i paradoksalnosti njegova života, binarnosti i nekonzistentnosti, elemente legendi koje su se prele i isprele oko Tesline osobnosti i njegovih znanstvenih dostignuća, fizikalne genijalnosti, ruba siromaštva i života u hotelu. Polazeći od činjenice kako je doprinos ovog jedinstvenog i nevjerojatnog izumitelja civilizaciji istovremeno prepoznat i prilično nepoznat Šovagović pokušava rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz njegov život. „Razmišljajući o posljedicama Teslinog rada te o utjecaju njegovih otkrića na svijest ljudi i razvoj društva, ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim. Hoću reći, izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, e upravo su ti njegovi izumi, htio on to ili ne, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata, čudnih likova koji pod egidom – 'napredak' – ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima. Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio 'za sebe', ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena." Naslovnu ulogu Tesle u predstavi tumači Marko Petrić, a ostale uloge osoba važnih za Teslin život tumače, svaki pojavljujući se u više uloga: Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić i Đorđe Kukuljica, a scensku glazbu izvode Fadil Abdulov Fafa i sam autor Filip Šovagović.

Nagradom Marin Držić nagrađena drama Ono što nedostaje Tomislava Zajeca u režiji Selme Spahić, a u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih bit će izvedena na pozornici HNK Split, koju će ansambl dijeliti s publikom. Izvedba započinje u 21h. Dvije sestre moraju odlučiti kako se nositi s gubitkom majke koja ih je ostavila kao djevojčice. Jedan šesnaestogodišnji mladić koji iz nesređenog doma pokušava pobjeći u svijet odraslih, prvi puta istražujući svoju homoseksualnost. Njegov otac, odjednom i protiv svoje volje natjeran na propitivanje odavno usustavljenih vrijednosnih stavova. Ili mladi par pred sklapanjem braka, koji se suočava s nikad izgovorenim pitanjima u vlastitom odnosu. Svijet drame Tomislava Zajeca svijet je hladan i klaustrofobičan, a tako je postavljena i scena u predstavi, izduženo u stiliziranom pravokutniku i kvadru, u hodniku u kojemu je publika voajer s druge strane intimnih događanja i prohoda vremena. Pločice hladnoće međusobnih odnosa obgrluju promašene, skliske živote u kupaonicama, bolničkim hodnicima, kuhinjama, u mrtvačnici... Uloge u predstavi tumače: Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Goran Guksić, Doris Šarić Kukuljica, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Milica Manojlović i Dora Polić Vitez. Autorski tim, osim redateljice Selme Spahić čine scenografkinja Mirna Ler, kostimografkinja Doris Kristić, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, oblikovateljica scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, te asistentica kostimografkinje Marta Žegura.

U kazališnoj kavani (pokraj foyera) HNK Split s početkom u 12 sati bit će predstavljena djela Stvarnost i umjetnička stvarnost djela i drama Pustinja dr. sci. Vlatka Perkovića objavljena u izdanju Naklade Bošković. O djelima će govoriti: Dr. sc. Ana Lederer, akademik Boris Senker, dr. sc. Ivan Bošković i sam autor.