Bitka na Neretvi
Drama
Autorski projekt Borisa Bakala

75 minuta

Bitka na Neretvi

Istodobno i satirična refleksija i zaziv „kraja povijesti“, Bitka na Neretvi je i farsa autobiografije i groteska trenutka u kojem živimo, iako taj trenutak ne prolazi već desetljećima, ako ne i stoljećima. U osnovi, Boris Bakal priziva povratak identitetu samostvorenom mišljenjem, a ne slijeđenjem i ponavljanjem.

Bitka na Neretvi

Umjesto beskrajnih i na koncu neplodnih rasprava o povijesnim temama koje čine našu sadašnjost, nova predstava Borisa Bakala naizgled zaziva odustajanje, ali to je samo varka jer, kao i uvijek u njegovom autorskom radu, riječ je o strateškoj igri s više izlaza i samo jednom pravom kombinacijom. Istodobno i satirična refleksija i zaziv „kraja povijesti“, Bitka na Neretvi je i farsa autobiografije i groteska trenutka u kojem živimo, iako taj trenutak ne prolazi već desetljećima, ako ne i stoljećima. U osnovi, Boris Bakal priziva povratak identitetu samostvorenom mišljenjem, a ne slijeđenjem i ponavljanjem.

Igor Ružić, izbornik 27. Marulićevih dana

Natpovijesni i metadramski izvedbeni antispektakl Bitka na Neretvi je odgovor na potragu za Arhimedovom točkom u svemiru. To je naprasno neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi u potrazi za samim sobom. To je pokušaj promišljanja pojmova i ponuda sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla. Ta potraga, ona je i zamišljeno i stvarno promišljanje zelene doline suvremenosti u događajnom prostoru-instrumentu scene koja je u mogućnosti promišljati sve. Bitka na Neretvi otkriva istovremeno javne i privatne dileme svojih izvođača, ali i njihove radne, moralne i općenito društvene okoline. To je izvedbeno predavanje koje otvara rješiva i nerješiva pitanja politike, čovjeka i prirode te se uklapa i ne uklapa u jučer, danas i moguće sutra. To je narativ koji govori o stvarnim i izmišljenim likovima i relativnosti njihovih pobjeda i poraza krećući se nelinearno po liniji povijesti. To istraživanje, ono u svome, spram svoje prošlosti i spram svoga sada, ali i spram potencijalne budućnosti dokumentarističkom pristupu sažima skustva stvarnih bitaka, pobjeda i poraza, ali i iskustva snimanja filma o bitci.    

Bacači sjenki  višestruko su nagrađivana i hvaljena međunarodna  umjetnička i proizvodna platforma za  interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te  promišljanje intermedijalne umjetnosti, koja  uspješno i bez napora isprepliće međunarodnu  suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne  projekte, aktivizam, pedagoški rad, video  umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito  umjetničko djelovanje.  Oni su vodeći partner na brojnim malim i velikim  projektima u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi  od 2002. godine, čime potiču rasprave o prirodi  i proturječnostima procesa globalizacije, bave  se društvenim, političkim i kulturnim pitanjima  otkrivajući akutne problemi lokalnih zajednica:  politika javnih prostora, posljedica tranzicijskih  procesa, statusa i oblika intime, kao i sustavne  proizvodnje amnezije i diskontinuiteta.  Oni također temeljito istražuju prošlost i  sadašnjost neuralgičnih urbanih lokacija te  srodne teme skupnog i pojedinačnog sjećanja,  čime dovode svoje izvedbe na mjesta i lokalitete  koji su često po prvi put uključeni u suvremeni  umjetnički diskurs.  U svom petnaestogodišnjem radu i javnom  djelovanju ostvarili su više od 150 suradnji s  profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta  te realizirali više od 50 edukativnih, umjetničkih,  aktivističkih i interdisciplinarnih projekata  i manifestacija na tri kontinenta. Za svoj rad  dobili su više domaćih i međunarodnih priznanja  i nagrada te brojne iznimne recenzije i kritičke  osvrte u dnevnom tisku, stručnim časopisima  i elektronskim medijima u Hrvatskoj i  inozemstvu. 

 

Trajanje predstave:oko 75 minuta

Autorski tim i izvođači

Autor koncepta i redatelj Boris Bakal
Dramaturginja predstave Anja Pletikosa
Scenograf predstave i koautor Leo Vukelić
Izvođači radova Boris Bakal, Leo Vukelić
Autor glazbe i zvučnih slika Tomislav Babić
Kostimografkinja Ivana Bakal
Video oblikovanje Vedran Senjanović
Igraju Boris Bakal i Leo Vukelić