Eter nad Berlinom
Drama
Autorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro

oko 90 minuta

Eter nad Berlinom

Berlinski nastavak iznenađujućeg i izuzetnog  „Hoerspiela – male igre za slušanje (i gledanje)“ sasvim je nova predstava koja istim sredstvima i na sličan način, ali s djelomično novim izvođačima, upozorava da je svaka komunikacija ujedno i manipulacija. Spontano i suptilno, želi reći da tišinu treba prekinuti ne riječima nego djelima.

Eter nad Berlinom

Obiteljski zaražena radiofonijom, dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro prije nekoliko godina vratila se kazalištu kako bi ga odvela u – eter. Ovaj berlinski nastavak iznenađujućeg i izuzetnog  „Hoerspiela – male igre za slušanje (i gledanje)“ sasvim je nova predstava koja istim sredstvima i na sličan način, ali s djelomično novim izvođačima, donosi ne samo priču o radijskoj tišini kao apsolutnoj mogućnosti koncentracije i komunikacije, nego i upozorava da je svaka komunikacija ujedno i manipulacija. Spontano i suptilno, želi reći da tišinu treba prekinuti ne riječima nego djelima.

Igor Ružić, izbornik 27. Marulićevih dana

 

 

Eter nad Berlinom naziv je novog kazališnog projekta o radiju Pavlice Bajsić Brazzoduro koji je premijerno izveden u veljači 2016.-e u produkciji Multimedijalne kolibe iz Zagreba u suradnji s berlinskim kazalištem Ballhaus Ost. Nastao je nakon uspjeha predstave „HOERSPIEL”- mala igra za slušanje (i gledanje) koja zahvaljujući neprekinutom interesu publike igra već četvrtu godinu na zagrebačkoj nezavisnoj sceni.

Oba projekta dijelovi su autoričine šire ideje odnosno njenog hommagea stoljeću radija u kojem „male ljude iz radijske kutije”  ona izvodi pred svjetla reflektora i publici otkrivaju skrivene radijske mehanizme, lokalne radijske povijesti, kao i autentičnu, zaboravljenu, umjetničku snagu ovog medija.

Autorica je inspiraciju tražila prije svega u djelima svojeg pokojnog oca Zvonimira Bajsića, ali i Heinricha Bölla, Bertolta Brechta, Alfreda Brauna, te u radijskim snimkama koje se čuvaju već skoro cijelo stoljeće u berlinskom Rundfunk Archivu. U predstavi njemački glumci izvode djela Zvonimira Bajsića koji je i u njemačkom radijskom eteru bio cijenjeni i nagrađivani autor 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Radi se o “Slikama iz života jednog radio-dramaturga”, njegovoj posljednjoj radio-drami te o ulomku iz “Praškog proljeća 84.”, njegovom posljednjem “fičeru”, odnosno dokumentarnoj radio-drami koja je izvorno nastala u produkciji Sender Freies Berlina (Radio Slobodni Berlin). Oba naslova slove kao svojevrsni autorski i ljudski testamenti u kojima Zvonimir Bajsić izlaže svoju preokupaciju tišinom, te hrabrost pojedinca kao temelj svake kulture.

Trajanje predstave:oko 90 minuta

Napomena: Predstava se izvodi na njemačkom jeziku uz titlove

Režija i dramaturgija Pavlica Bajsić Brazzoduro
Dizajn zvuka Dino Brazzoduro
Dizajn svjetla Marino Frankola
Izrada lutke Suse Wächter
Dizajn plakata i programske knjižice Klasja Habjan
Vizuali  Dalibor Barić
Titl Hrvoje Korbar
Tonski tehničar  Tonči Bakotin Ruzina
Produkcija  Multimedijalna koliba (Zagreb) u suradnji s kazalištem Ballhaus Ost (Berlin)
Igraju glumci, tonmajstori, radijski autori i glazbenici:  Artemis Chalkidou
  Andreas Nickl 
  Michael Ihnow
  Ivana Rushaidat
  Dino Brazzoduro
  Ljubica Letinić
  Matija Antolić
  Ivor Plužarić
  i Pavlica Bajsić Brazzoduro