Duša od krumpira
Drama
Rade Jarak

oko 90 minuta

Duša od krumpira

U kompleksnom djelu Rade Jarka koje je na scenu postavio Ozren Prohić isprepliću se politika, povijesna i vojna pitanja, pjesništvo, nogomet i američki stripovski superjunaci, a krumpir je metafora svega dobroga, namirnica koja je nahranila milijune, no ako se pokvari, nepodnošljiva je mirisa – on dakle predstavlja pravu dušu pojedinca, grada i sistema. 

Duša od krumpira

U Dubrovniku se u ranu jesen 1949. kolo sreće ponovo zavrtjelo. Ljudi nestaju, odlaze u noći, bez obzira bili istaknuti partijici ili tzv. mali ljudi. Nekadašnjoj buržujskoj obitelji koja je ostala živjeti u vlastitoj vili zahvaljujući udaji lijepe nećakinje Petrunjele za partizanskog admirala Bolanču, sprema se promjena. U Grad se na motorkotaču, nitko ne zna zašto, vratio Mile Močibob, nekada domobran, a sada udbaš. Tijekom jednoga sudbonosnog dana iz perspektive devetnaestogodišnjeg, inteligentnog i senzibilnog Mirka saznat ćemo povijest i stradanje njegove obitelji, složene odnose među generacijama, bivšim buržujima i proleterima od kojih je svatko nekad bio gori, a nekad doli…

Riječ je bez sumnje o najkompleksnijem djelu istaknutog prozaika i pjesnika Rade Jarka. U romanu se isprepliću politika, povijesna i vojna pitanja, pjesništvo, nogomet i američki stripovski superjunaci, a krumpir je metafora svega dobroga, namirnica koja je nahranila milijune, no ako se pokvari, nepodnošljiva je mirisa – on dakle predstavlja pravu dušu pojedinca, grada i sistema. 

Predstava je nominirana u nekoliko kategorija za nagradu hrvatskog glumišta 2016. godine. Romano Nikolić je dobio nagradu ‘Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina’, a autor teksta Rade Jarak bio je nominiran ‘Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst’.

 

Trajanje predstave:oko 90 minuta

Autorski tim

Redatelj  Ozren Prohić
Scenografkinja  Dubravka Lošić
Kostimografkinja Petra Dančević
Autorica glazbe  Paola Dražić Zekić
Scenski pokret Zrinka Lukčec
Dizajn svjetla Zoran Mihanović
Autor videoprojekcija Ivan Faktor

Uloge

Igraju Romano Nikolić
  Frane Perišin
  Glorija Šoletić
  Nika Burđelez
  Hrvoje Sebastijan
  Branimir Vidić
  Edi Jertec
  Mirej Stanić
  Izmira Brautović
  Nina Hladilo
  Zdeslav Čotić