Novosti Objavljeno: 6.8.2024.

"Gospođa Bovary" očarala publiku i kritiku

"Gospođa Bovary" očarala publiku i kritiku

Nakon uspješne dvije izvedbe na Prokurativama, pozitivne reakcije publike i kritike na balet "Gospođa Bovary" ne prestaju stizati. Dramski balet u koreografiji, režiji i dramaturgiji renomirane baletne umjetnice i koreografkinje Valentine Turcu, izvest će se i na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u sezoni 2024./2025.

Osim sjajne reakcije publike, koja je gromoglasnim pljeskom ispratila ansambl i autorski tim predstave Gospođa Bovary, kritika je dramski balet, koji je nastao po motivima istoimenog romana Gustavea Flauberta, opisao kao "estetski dotjeran, psihološki produbljen" te kao "novi veliki hit, koji je oduševio publiku, a ansambl podigao na posve novu razinu izvedbene perfekcije."

"Split je tako dobio spektakularni balet (nakon Zagreba u kojem je praizvedba ovog naslova bila u lipnju 2022.) koji će igrati i u kazalištu i puniti gledalište... Poštujući činjenicu da je pozvana da bude dio slavljeničkog 70. izdanja uglednog ljetnog festivala, dala je sve od sebe i prilagodila svoju koreografiju mnogo manjem ansamblu od zagrebačkog, pri čemu su joj od velike pomoći bili asistenti Milka Hribar Bartulović, George Stanciu, Sytze Jan Luske i Anton Bogov te su uspjeli stvoriti balet koji je doslovno očarao publiku. Pri tome su iz mladih plesača izvukli maksimum, uvjerivši i njih same da su spremni na velike i posve drugačije izazove, jer baleti ove koreografkinje od svih izvođača traže, recimo to sportskim rječnikom, da ostave srce na sceni, da daju maksimum snage, da svoju baletnu tehniku podignu na ljestvici preciznosti i izražajnosti, ali i da budu emocionalno izražajni i točni u svakom pokretu, tj. da uz to što su baletani postanu i glumci. U tome je posebno uspio mladi Danil Podhruško u ulozi Leonea Dupuisa. Naravno, ovo je i balet u kojem je zablistala najveća splitska zvijezda, prvakinja Irina Čaban Bilandžić. Otplesala je ovdje svoju životnu ulogu, oslanjajući se pri tome na pomoć iskusnog partnera Tamasa Daraia u ulozi Charlesa Bovaryja... Dolazak i rad umjetnika kalibra Turcu i Daraia pravi je doseg ovogodišnjeg, slavljeničkog Splitskog ljeta, jer on će se osjećati u mjesecima i godinama koje dolaze. " (Bojana Radović za Večernji list)

Cijeli tekst možete pročitati na: https://hnk-split.info/Bovary-Vecernji-list

"Estetski dotjeran, psihološki produbljen, izvanredno sinkroniziran s glazbom Chopina, Glassa i ostalih autora, glamuroznih kostima i scenografije, balet koji se gleda kao film, govori o iznimno visokim umjetničkim standardima i kreativnoj snazi Valentine Turcu. Dobitnica značajnih međunarodnih priznanja proglašena je autoricom koja postavlja potpuno nove kriterije u razumijevanje plesne umjetnosti i čiji radovi predstavljaju prekretnicu u kvaliteti klasičnog baletnog izričaja... Za tako hrabru Gospođu Bovary valjalo je naći i plesačicu jakog plesnog personalytija što je izvanredno uspjelo sa iskusnom Irinom Čaban Bilandžić u naslovnoj ulozi. Na njenoj plesnoj kreaciji počiva sve što se događa na sceni – ona je pokretač događaja i za čitavog trajanja predstave njen je život pred očima gledateljske "javnosti". Pred publikom se presvači, razgolićuje, mijenja raspoloženja. Njen scenski muž, mađarski baletan Tamas Darai u ulozi krotkog liječnika Charlesa Bovaryja, kao i njeni ljubavnici mladi Leon (Danil Podhruško) i bešćutni zavodnik Rodolphe (Valerij Ljubenko) sjajna su joj plesna podrška. A scena u kojoj muž konačno shvaća da je 'raskućen' zbog suprugine rastrošnosti, kada se njegovo tijelo kida u grču supspregnutog bijesa, malo je remek djelo Tamasa Daraia i upućuje na veliki plesni talent." (Jasenka Leskur za Slobodnu Dalmaciju)

Cijeli tekst možete pročitati na: https://hnk-split.info/Bovary-Slobodna-Dalmacija