Novosti Objavljeno: 14.8.2024.

Dobitnici nagrade "Judita" na 70. Splitskom ljetu

Dobitnici nagrade "Judita" na 70. Splitskom ljetu

Ovogodišnji dobitnici nagrade "Judita" za najbolje umjetničko ostvarenje su bas-bariton Marko Mimica i pijanist Marcos Madrigal te predstava "Zakon Zagore" u režiji Ivana Lea Leme.


Nagradu "Judita" za najbolje umjetničko ostvarenje glazbenog programa 70. Splitskog ljeta žiri je jednoglasno odlučio dodijeliti renomiranom hrvatskom bas - baritonu Marku Mimici i kubanskom pijanistu Marcosu Madrigalu za recital održan 10. kolovoza u Galeriji umjetnina.
Sadržajno, recital Marka Mimice sastavljen je u stilskoj lepezi od romantizma do glazbe 20. stoljeća s brižljivo odabranim solo pjesmama i arijama europskih, američkih i ruskih majstora te je bio izuzetno zahtjevan kako za pjevača tako i za pijanista.
Dvojica sjajnih umjetnika festivalskoj publici podarila su vrhunske glazbene trenutke u prirodnoj simbiozi glasa i klavira kao glazbene podrške kao i u pijanističkom solo nastupu, premda surađuju tek godinu dana.
Svojim bogatim, toplim i vokalno tehnički dotjeranim glasom Mimica je ušao duboko u sadržaj te je, pjevajući u savršenoj dikciji na više stranih jezika, to emotivno prenio publici koja ih je obojicu ispratila s oduševljenjem i ovacijama. Ostaje nada da u narednim sezonama HNK Split naš Omišanin i zapjeva u nekoj vodećoj roli na radost opernih zaljubljenika. 

Žiri u sastavu: Marija Ramljak, dirigentica i urednica u Odjelu Glazbeni sadržaji Hrvatske televizije, Vesna Coufal Jaić, sopranistica i profesorica solo pjevanja te prof. dr. sc. Goran Sučić, predsjednik žirija

Nagradu "Judita" za najbolje umjetničko ostvarenje dramskog programa 70. Splitskog ljeta žiri je odlučio dodijeliti predstavi “Zakon Zagore” u režiji Ivana Lea Lema te produkciji Gradskog kazališta mladih Split.
“Nagrada ‘Judita’ koju dodjeljujemo je jedna, a divnih ostvarenja na ovom festivalu nije manjkalo. U konkurenciji nekoliko sjajnih predstava, premijernih i gostujućih, nagrada je većinskom odlukom žirija pripala ansamblu predstave 'Zakon Zagore' Gradskog kazališta mladih Split, redatelja Ivana Lea Leme, za kolektivnu glumačku igru. Sinkronicitet ansambla, ujednačenost, taktičnost igre, žanrovska preciznost i vješto komediografsko glumačko rješenje svih scena koje cine cjelinu predstave, učinili su da predstava 'Zakon Zagore' zablista. Zahvaljujući fantastično shvaćenoj ideji kolektiviteta, glumačka postava pokazala nam je što sve to može i mora činiti kazalište – solidarnost, jednakost i široko poznati princip ‘svi za jednog i jedan za sve’. Od srca čestitamo nagrađenima, sa željom da iduće, 71. Splitsko ljeto, bude još uspješnije.”

Žiri u sastavu: književnica i dramatičarka Vida Davidović, glumac Stojan Matavulj i Gerard Denegri, dopredsjednik Francuske alijanse Split.