Novosti Objavljeno: 20.9.2024.

Shakespeareov klasik u režiji Paola Magellija prva predstava u novoj kazališnoj sezoni

Shakespeareov klasik u režiji Paola Magellija prva predstava u novoj kazališnoj sezoni

"San ivanjske noći" otvorit će novu kazališnu sezonu 27. rujna s početkom u 20 sati. 

Sudbine četiri zaljubljena para vrtoglavim zapletima povezuju se u šumi u Ivanjskoj noći. Rezultat je magičan i romantičan svijet koji u pozadini svoje ljepote ipak razotkriva ljudsku prirodu i otvara pitanja o odnosu života i umjetnosti, stvarnosti i snova, tijela i razuma, ali i mogućnostima transformacije.

Poznata radnja poznatog autora – "San ivanjske noći" Williama Shakespearea stiže na veliku scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split u režiji Paola Magellija te produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin. 

"Ovaj tekst govori o nedokučivosti života, koja je razlika između zbilje i jave te je li san nešto što može poboljšati povratak u stvarnost. Shakespeare jasno kaže da nije jer stvarnost je nepopravljiva. Unutar komada radi se o milijun drugih stvari, a to je sve isprepleteno na fantastičan način. Drugi put u životu radim 'San Ivanjske noći', i tada, prije više od 20 godina, također u prijevodu Željke Udovičić Pleštine. Veliki pisci poput Shakespearea vraćaju se kao vampiri zato što su njihove teme vječne" kazao je Magelli o Shakespeareovom remek-djelu na kojem je radio i prije 20 godina.

Željka Udovičić Pleština potpisuje i dramaturgiju, a glazbu za predstavu su radili dugogodišnji Magellijevi suradnici Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević. Scenograf predstave je Ivan Marušić Klif, kostimografiju potpisuje Marita Ćopo, a svjetlo Luka Matić.

Hrvatsko nacionalno kazalište u Varaždinu gostuje na splitskog sceni u sklopu programa K-HNK, a dan nakon Shakespeareovog "Sna", publika će imati priliku pogledati i predstavu "Čekajući Oresta" Lade Kaštelan u režiji Livije Pandur. Ulaznice su već u prodaji te se mogu kupiti na blagajni Kazališta ili online.