Novosti Objavljeno: 25.9.2024.

Novi plesači u Baletu HNK Split: međunarodna snaga i talent

Novi plesači u Baletu HNK Split: međunarodna snaga i talent

Hrvatsko narodno kazalište Split s ponosom najavljuje dolazak čak 8 novih plesača u svoj baletni ansambl. 

Nakon raspisane audicije u kolovozu 2024. godine, više od 400 plesača prijavilo se na baletnu audiciju za mjesto u Baletu Hrvatskog nacionalnog kazališta Split. Prijave su stigle iz čak 49 zemalja, od susjedne Slovenije i Mađarske do Njemačke, Belgije, Francuske te Sjedinjenih američkih država, Japana, Južne Koreje, Tadžikistana. Nakon dugotrajnog procesa, odabrana je  međunarodna skupina talentiranih umjetnika koji će obogatiti splitsku scenu.

Ova nova postava dolazi iz raznih dijelova svijeta, od Italije, Brazila i Japana, do Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, čime Balet HNK Split još jednom potvrđuje svoju otvorenost prema međunarodnim umjetnicima i predanost izvrsnosti.

Među odabranima su:

- Giulia Del Grande i Mariaelena Colombo iz Italije, obrazovane u prestižnim institucijama kao što su Akademija Teatro alla Scala i Europska škola baleta.
- Amanda Rocha i Kaynan Pereira Oliveira iz Brazila, s profesionalnim iskustvom u Državnoj operi Plovdiv i São Paulo Dance Company.
- Robbie Fisher i Alfred Jago iz Ujedinjenog Kraljevstva, plesači s bogatim iskustvom u Engleskom nacionalnom baletu, Škotskom baletu i Nacionalnom baletu Bugarske.
- Yuka Nojo iz Japana, koja u Split dolazi iz Queensland Balleta.
- Paul Meneu iz Francuske, koji je baletno obrazovanje stekao u Parizu, a splitskom ansamblu stiže iz Engleskog nacionalog baleta.

Ovaj spoj mladih talenata i iskusnih umjetnika donosi novi zamah Baletu HNK Split, koji ove sezone premijerno postavlja baletni diptih renomiranog baletnog umjetnika Denisa Matvienka “Concert Class / Šeherezada”.