Novosti Objavljeno: 21.3.2024.

Baletni biser Laurencia prvi put u Hrvatskoj u koreografskoj verziji baletne zvijezde Nine Ananiašvili

Baletni biser Laurencia prvi put u Hrvatskoj u koreografskoj verziji baletne zvijezde Nine Ananiašvili

Prvi će put u Hrvatskoj publika imati priliku uživati u baletu „Laurencia“ koreografa Vakhtanga Čabukianija na glazbu Aleksandra Kreina. Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će izvesti taj biser bijelog baleta velikog baletnog reformatora Čabukijanija, nastao po motivima drame „Fuente Ovejuna“ Lope de Vege. Novu koreografsku verziju Čabukijanijeve koreografije sa splitskim ansamblom priprema Nina Ananiašvili, gruzijska balerina i ravnateljica Gruzijskog državnog baleta, svojevremeno proglašena jednom od 12 najboljih svjetskih balerina svih vremena, koju je 2002. US Dance Magazine imenovao najboljom svjetskom balerinom te godine. Orkestrom HNK Split ravnat će maestro Levan Jagaev.

Kao protagonisti nastupit će solisti i članovi ansambla splitskog Baleta. Naslovnu ulogu Laurencije na premijeri tumači Josephine Mansfield, dok će njezinog partnera Frodosa tumačiti Valerij Ljubenko. U tim će ulogama u sljedećim ulogama nastupati Valerie Lin, te Danil Podruško i Emanuele Sardo.

Uz Čabukijanija i Georgea Balanchinea, Nina Ananiašvili čini veliki trolist superzvijezda koje je Gruzija dala svijetu baleta. O splitskoj inscenaciji „Laurencije“, gospođa Ananiašvili kaže: „Splitska pozornica je, jasno, manja od one u Boljšoju i drugim velikim baletnim teatrima, morali smo prilagoditi neke scene. No, gledalište je bliže, to daje poseban čar i mogućnost publici da vidi brojne detalje. Plesači odlično rade, s velikim entuzijazmom, pokušavam podijeliti što više svog znanja i iskustva s njima. 'Laurencia' je puna fantastičnih varijacija i zahtijeva snažnu tehniku. Imamo dvostruke podjele protagonista, svi su međusobno vrlo različiti plesači i zanimljivo je vidjeti kako svaki od njih intepretira svoju ulogu.“

Radnja „Laurencije“ odvija se u 15. stoljeću, u španjolskom selu Fuente Ovejuna. Mladi Frondoso, zaljubljen u Laurenciju, suprostavlja se zapovjedniku sela Fernandu Gomezu de Guzmanu koji lijepu seosku djevojku želi za sebe. Laurencia odbija Zapovjednika koji se želi osvetiti, na što ona potiče suseljane na pobunu protiv njegove tiranije. Pobunjenici, predvođeni Frondosom, oslobađaju Laurenciju i pobjeđuju zapovjednika, zaklinjući se braniti svoju slobodu i dostojanstvo.

Nakon premijere 22. ožujka, slijede reprizne izvedbe 23., 25., 26. i 27. ožujka.