Novosti Objavljeno: 27.9.2024.

Gostovanjem varaždinskog HNK započinje kazališna sezona

Gostovanjem varaždinskog HNK započinje kazališna sezona

Novu kazališnu sezonu Hrvatskog narodnog kazališta Split otvorit će gostovanje dva atraktivna dramska naslova u izvedbi dramskog ansambla HNK u Varaždinu. Shakespeareova bajkovita komedija San ivanjske noći u režiji Paola Magellija na programu je u petak 27. rujna, a u subotu 28. rujna varaždinski će teatar izvesti dramu Lade Kaštelan Čekajući Oresta, nastalu prema motivima Sofoklove Elektre. Obje izvedbe započinju u 20 sati.

San ivanjske noći, Shakespearovu komediju o ljubavi, iluziji i magiji, bardovu priču o tome kako ljubav može biti istovremeno lijepa i zbunjujuća režirao je Paolo Magelli. "Shakespeare nas svojim Snom u ovo vrijeme globalnih prijetnji koje pritišću i ove naše, po mnogo čemu posebne, geografske duljine i širine podsjeća da je obaveza teatra – sanjati. Njegova ivanjska noć nudi nam iluzije kojih smo željni, nudi i ljubavi, smijeha, ali i ruganja, spletki, naravnog i nadnaravnog. Svijet čarolije i fantastičnih događanja u ovome se komadu prepliće i stapa sa stvarnim životima naših junaka te istražuje  granice između ova dva svijeta koristeći elemente sna, fantastike i umjetnosti. Granice između sna i jave, između stvarnosti i mašte fluidne su pa svojim suodnosom stvaraju intrigantnu dinamiku koja naglašava važnost tih elemenata i u našim životima stvarajući kompleksnu i nerijetko fantastičnu sliku ljudske egzistencije. San ivanjske noći stoga prepoznajemo kao put za bijeg koji nam omogućava da umaknemo neumoljivoj stvarnosti i konačno se odmorimo od realiteta u oniričnom. Postaje naš tajni prolaz u slobodu. Izlaz za nuždu koji vodi do Utopije koja nam je danas ovom i ovakvom sadašnjošću ukinuta”, zapisala je dramaturginja predstave Željka Udovičić Pleština.

U ulogama Titanije i Hipolite nastupit će Helena Minić Matanić, uloge Oberona i teseja igrat će Robert Plemić, Puk i Filostrat bit će Hana Hegedušić, a Graša i vila Beti Lučić. U ostalim ulogama su glumci: Sara Ipša, Dea Presečki, Elizabeta Brodić, Robert Španić, Karlo Mrkša, Zvonko Zečević, Marinko Leš, Marko Cindrić, Filip Eldan, Nikša Eldan, Darko Plovanić, Zdenko Brlek, te Vita Breški, Dina Drožđek i Melani Šipek.

Drama Lade Kaštelan Čekajući Oresta na inovativan i posve drugačiji način donosi bezvremenski triler koji je za Elektrin rod započeo još otkad je njezin otac Agamemnon žrtvovao najstariju kćer za slavu i moć, pokrenuvši tako krugove mržnje i destrukcije. Plaća li se za smrt, smrću? I ako je tako, da li onda uopće itko ima pravo ubiti? Ima li osveta smisla? A ako se izvrši, donosi li mir, ili pak, još goru nesreću? pitanja su koja postavlja vječni sukob Klitemnestre i Elektre, majke i kćeri koje snažno ostaju pri svojim principima. Pitanja koja u dugim noćima i još dužim danima progone glavne junakinje, tjerajući ih na jezive misli koje progovaraju iz njih. Ali i oko njih. Hashtag #Pratitelji zamijenio je ovoj Elektri antički kor, predstavljajući odraz modernog društva koje, umjesto da potiskuje zločin, čini upravo ono suprotno, gurajući sukob na rub provalije, ali i samog razuma. Svijet kakav prepoznajemo i nepomirljivost strana u kojoj živimo!

Lada Kaštelan i redateljica Livija Pandur ukazuju na važnost ženskih likova u grčkoj tragediji, ispitujući slojeve postupaka glavnih junakinja. Moćan glumački ansambl čine: Nina Violić, Dea Presečki, Filip Eldan, Nikša Eldan i Beti Lučić, Elizabeta Brodić.