Novosti Objavljeno: 24.4.2017.

Egzorcizam, druga izvedba šestog dana 27. Marulićevih dana

Egzorcizam, druga izvedba šestog dana 27. Marulićevih dana

Kao druga izvedba šestog dana Festivala hrvatske drame 27. Marulićevi dani 25. travnja na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 21 sat, Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula izvest će autorski projekt Dalibora Matanića Egzorcizam

Slučaj djevojke Maše Artuković za koju se sumnja da je opsjednuta sotonom okuplja raznorodne likove. Tu je svećenik posrnuo u vjeri koji se sprema napraviti svoj prvi egzorcizam, prema religiji netrpeljiva psihijatrica Sofija, konzervativna novinarka Lidija, njen snimatelj Borisa, Mašin poznanik, te Mašina sestra Vera ogrezla u religijski fanatizam. Podrum sestara Artuković tako postaje zona obračuna u kojoj se isprepliću međusobni stavovi i uvjerenja, no na površinu izlaze mračne tajne te postupci iz njihove prošlosti s kojima se likovi moraju suočiti.

Proslavljeni filmski redatelj Dalibor Matanić ni u kazalištu ne može bez filma i kamere. Radikalno nadopisuje i kontekstualizira kultni naslov Williama Friedkina „Egzorcist“ kako bi pokazao da svaka vrsta vjerovanja u nadnaravno, a onda i u autoritet koji se hrani posljedičnim pravilima , ishodište ima u sasvim ovozemaljskim i ljudskim slabostima. Izvedba je potpomognuta filmskim tehnikama i trikovima, a predstava ostavlja bez daha, ali ne i bez straha, najprije od nas samih. 

U predstavi igraju Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić,  Marko Braić.