Novosti Objavljeno: 31.3.2017.

Marulićevi dani kao prostor rasprave o ulozi kulture u budućoj gradskoj politici

Marulićevi dani kao prostor rasprave o ulozi kulture u budućoj gradskoj politici

Hrvatsko narodno kazalište Split, kao osnivač i organizator Festivala hrvatske drame Marulićevi dani, odlučilo je kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelničko mjesto na predstojećim splitskim izborima ponuditi mogućnost simboličkog pokroviteljstva nad izvedbama 27. Marulićevih dana. Na taj način želimo dati priliku budućim obnašateljima najvažnije funkcije u gradu da javno izlože svoje mišljenje i stav o kulturi i mjestu koje su joj namijenili u svom gradonačelničkom programu.

Naime, dan nakon izvedbe kojoj odluči biti pokrovitelj, kandidatkinja ili kandidat moći će u foyeru Kazališta na javnoj tribini predstaviti ulogu kulture u svojim programima, ono o čemu se na našim izborima, lokalnim ili državnim u pravilu šuti. Pokroviteljstvom, nadalje, kandidatkinje i kandidati dobivaju mogućnost donekle ublažiti posljedice neizglasavanja gradskog proračuna po Festival. Stoga smatramo kako je ovakvo simbolično pokroviteljstvo nad izvedbama 27. Marulićevih dana neophodno kao skretanje pažnje javnosti i samih gradonačelničkih kandidata na ovu neodrživu situaciju. Ujedno je to i pružanje mogućnosti kandidatima da javno pokažu svoj stav o tom i drugim pitanjima koje muče kulturu grada. Cijene pokroviteljstva kreću se od 7 – 15 tisuća kuna, a formirane su ovisno o broju gledatelja na predstavama, s tim da posebnu cijenu ima samo svečano otvaranje s dodjelom nagrada Marin Držić i predstavom Tri zime.

Festival Marulićevi dani jedini je kazališni festival hrvatske drame. Godine 1991. pokrenulo ga je i od tad ga organizira splitsko Hrvatsko narodno kazalište čije je zdanje podignuto 1893. zajedničkim naporom i sredstvima građana Splita. Tadašnji je splitski gradonačelnik na otvorenju izrekao riječi koje su i danas moto Kazališta: „Mi nismo ovu sgradu podigli praznom namjerom da narodu poklanjamo pukih zabava; ne, nas je vodila i bodrila uzvišena namjera da podignemo kulturni Hram, gdje će puk, a navlastito naš mladi naraštaj, naučiti kako valja ljubiti domovinu i vršiti svoje građanske dužnosti.“